Tips för att sänka elkostnaderna

Elkostnaderna kan ofta tyckas vara en lite för stor del av husets driftkostnader. Vill man spara pengar – och samtidigt vara snäll mot miljön – finns det en hel del olika sätt att reducera sin energiförbrukning på. I den här texten kommer ett par tips:

Värmepump

En luftvärmepump är idag – och kommer troligtvis förbli ett långt tag framöver – nummer 1 när det kommer till att sänka sina energikostnader. Under de bästa av förhållanden (bland annat öppen planlösning och en uteluft som inte understiger 20 minus), kan en bra värmepump omvandla en kWh till 5 – 6 kWh. En värmepump är därför mer aktuellt för någon i t.ex. Stockholm eller Göteborg än i norra Sverige.

En luftvärmepump fungerar som ett kylskåp, fast tvärtom. Den processar kall uteluft och pumpar sedan in varm luft direkt i huset. Tänk på att utomhusdelen dock kan bullra en del – något framförallt stockholmarna och göteborgarna bör vara försiktiga med. Detta eftersom storstäderna är mer tätbefolkade och att grannar därmed kan störas.

Solenergi

Solenergi har kanske inte fått sitt absoluta genombrott ännu, men det tycks bara bli mer och mer populärt. Många nya alternativ dyker upp på marknaden och de tycks bara bli snyggare och snyggare. Idag finns det solpaneler med ett ganska exklusivt utseende som kan smycka ut huset – samtidigt som det är miljövänligt, energisnålt och ekonomiskt.

En fördel med solenergi är också att man kan sälja ett eventuellt elöverskott.

Tips: På Stockholm stads hemsida finns en så kallad solkarta som mäter potentialen för solenergi - Stockholm.se/stockholmssolkarta – fråga din kommun om liknande uppgifter om du går i tankarna om att skaffa solpaneler.

Vardagstips

Det är hur vi förbrukar elen i vardagen som ger oss den slutliga summan så småningom. Det finns därför en hel del grejer att tänka på, bland annat:

  • Skaffa lågenergilampor – På kort sikt är de dyrare, då priset per lampa är lite högre än i vanliga fall. På längre sikt sparar man dock en hel del pengar eftersom de både kräver mindre energi samt att de räcker längre. En nackdel med detta kan dock vara att de inte riktigt avger samma typ av varma ljus som de klassiska glödlamporna gör.
  • Hängtorka tvätten – Om du har tid – hängtorka tvätten istället för att använda torktumlaren. Tänk också på att alltid köra så fulla maskiner som möjligt för att spara på energin. Om du använder centrifug och torkskåp, se då till att använda den förstnämnda ofta så att torkskåpet inte behöver vara på så länge.
  • Rätt temperatur på kyl och frys – De rätta temperaturerna för en kyl och frys är 4 grader respektive 18 minusgrader. Ju lägre grader – desto högre energiförbrukning. En minskad grad ökar som regel energiförbrukningen med hela 5 procent. Se därför till att alltid ha rätt temperaturer på kylen och frysen. Tänk också på att en full frys drar mindre energi än en tom.
13 Jul 2016