Blogg

Hur kan man få solpaneler i Stockholm?

19 feb 2020

Har du också funderat på att satsa på solpaneler i Stockholm och låta din villa bli del av eget energiverk? Det är bra om det blir allt fler som kan tänka sig att installera solpaneler som drar nytta av den gratis energi som det innebär att utnyttja solens rena energi. Genom att göra så, bidrar man till att energin som vi använder blir mer hållbar.

Dessutom kommer du att sänka dina uppvärmningskostnader, om det är så att du har vattenburen uppvärmning och en elektrisk värmepump för villans varmvatten och för uppvärmningen av huset.

Du gör huset mer attraktivt

Du gör huset mer attraktivt på bostadsmarknaden den dagen som du vill sälj den. Tänk dig själv, om du har att välja mellan ett hus som har solpaneler som ger dig möjlighet till gratis el, eller ett hus utan solpaneler, men som du blir tvungen att värma upp med dyr uppvärmning. Då är det ju solklart att man väljer det hus som ger gratis uppvärmning, eller hur? Folk är ju inte dumma. De inser vad som är hållbart i längden, och vi bör alla gå samma väg. Vi bör tänka på vad som är hållbart för miljön och för oss själva.

Gör skatteavdrag på installationen

När du installerar solpaneler på ditt hus, har du möjlighet att göra skatteavdrag på den. Det är Energimyndigheten som ger möjlighet att dra av på skatten genom ett göra så vill verket stötta dem som är villiga att investera i fler solpaneler. Eller så använder man möjligheten till Rot-avdraget istället, som i så fall ger maximalt 50.000 kronor tillbaka på skatten. När man sedan vill sälja överbliven el, så kan man eventuellt göra det momsfritt, efter ett förslag som regeringen nu har på bordet. På så sätt vill politikerna främja installationer av solpaneler på våra villor.

Så får du tag i solpaneler i Stockholm

Det finns allt fler företag som levererar solpaneler i Stockholm, så just i storstadsområdet finns det stora chanser att få tag på bra solpaneler som kan levereras direkt till dig som kund. Det viktiga är att se till så att de har utbildade elektriker som kan hjälpa en med själva installationen. På så sätt vet kunderna om att solpanelerna blir rätt installerade. Många tror att det inte lönar sig att investera i solpaneler, då vi lever i ett så mörkt klimat här i Norden, men det handlar inte om att solpanelerna kan omvandla solsken till el, utan om att solpanelerna behöver solljus för att producera el. Och när det är sommar, vår och höst, då kan man sälja den el som man själv inte behöver och köper sedan in den el som inte solpanelerna inte kan bringa in under de mörka månaderna.

Få ett elsäkert hem

9 feb 2020

Att el är farligt får de flesta lära sig i skolan, eller bittert genom egna erfarenheter. Det räcker att vara utomhus när det åskar riktigt ordentligt. Enligt Wikipedia dödas cirka 30-40 människor av åskan varje år. Varje år slår blixten ner ungefär 100.000 gånger, men i Sverige dör omkring 1 person varje år av åskan. Det är för att vi gör husen så pass säkra mot åska och elektricitet. Och det kan göras ännu mer för att göra människor säkra mot el. Det kan man göra i det egna hemmet.

Det enklaste sättet att göra det på är att se över sin egen elsäkerhet hemma. Förutom att ha jordade eluttag och jordade sladdar kanske man bör se över hela det elektriska system som man har i sitt hem. Detta gäller oftast i äldre hus, men även i nyare hus kan man behvöa se över sin elsäkerhet. Särskilt om man har barn eller husdjur hemma. Då kan man behöva skaffa skydd på sina uttag så ingen går dit och petar med metall och får farliga stötar från uttagen.

Anlita elektriker som ser över säkerheten hemma

Det bästa som du kan göra om du känenr dig osäker på hur säkert du har det hemma är att anltia en elektriker som ser över säkerheten och gör det mer säkert om det inte är tillräckligt säkert hemma. Har någon gjort osäkra installationer kan man behöva rätta till sådant så att det inte fortsätter finnas oriktiga installationer i hemmet. Man bör ju alltid ha rätta jordfelsbrytare i sitt hem för att det ska vara riktigt säkert. En jordfelsbrytare räddar liv, om något går snett. Då bryter jorfelsbrytaren av elen så att inte människor eller djur skadas om någon maskin plötsligt blir ledande och man skulle råka röra en jordad sak.

Elektriker som kan besiktiga bostaden

Man kan anlita en elektriker som kan gå igenom hela bostaden i jakten på farliga elinstallationer och försäkra bostadsägaren om att elen är säker på alla ställen i huset. Då kan man vara säker på detta och skulle man sedan vilja sälja bostaden kan man påtala det att huset är elsäkrat och besiktigat och att inget är farligt eller på något sätt installerat på fel sätt. Och bostaden är säker och att ingen behöver oroa sig över det alls. Det gör att bostaden blir mer attraktiv på en bostadsmarknad, och själv kan man sova gott om nätterna. Läs mer om elsäkerhet på: jwelteknik.se.

Vad finns det för möjligheter att hyra elverk i Stockholm?

3 feb 2020

Behöver du hyra elverk i Stockholm till en fest eller ett event? Är det då bäst att hyra eller köpa ett elverk? Beroende på behov kan det vara bättre att hyra elverk.

Ibland uppstår det behov av att ha tillgång till ett elverk. Det kan vara för att det inte finns tillräckligt med elförsörjning till en fest eller ett event. Det kan också vara så att det inte finns el överhuvudtaget på platsen. Att hyra elverk i Stockholm eller andra större städer är inga problem. Det finns flera företag som hyr ut elverk till fester och event, då ser företagen till att du får rätt dimensioner och att allt fungerar. Det finns en mängd olika elverk med olika egenskaper och styrkor så det är inte alltid en lönsam idé att köpa ett om man inte har användning för den regelbundet. Framför allt i städer där man sällan drabbas av strömavbrott.

När kan det vara en bra idé att köpa elverk?

Det är allt fler hushåll som väljer att köpa elverk, mestadels som reservkraft vid strömavbrott. Fler hårda stormar och andra överraskande väderfenomen har gjort att många som framför allt bor på landsbygden känner att det behövs en backup. Dessutom rekommenderar exempelvis MSB att civilsamhället behöver ha bättre beredskap i händelse av kriser. På vissa håll har man efter en storm eller kraftigt snöoväder varit utan ström i veckor. Det har såklart många konsekvenser, allt från nedkylt hus till att matförråd går förlorade. Den som bor inne i en stad har i regel inget större behov eller ens möjlighet att ha ett elverk som backup. Därför är det i regel en bra idé att köpa elverk om man bor på landet, men om man bor i en stad är det nog bättre att hyra vid behov.

Vad ska man tänka på om man ska köpa elverk?

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till att köpa elverk. Det ska först vara dimensionerat för det behov du har. När det kommer till känslig elektronik är det inte alltid bra att köra dessa på ett elverk då de behöver en jämn strömtillförsel. Ett elverk ska vara CE-märkt då de elverken kan bli en livsfara om de konstruerats fel. CE-märkning är en garanti för att elverket konstruerats rätt. Läs noga specifikationerna till elverket innan du köper ett. Det finns ett enormt utbud så hör med ett proffs om du är osäker.

Gör en elbesiktning av huset!

19 jan 2020

Den som bor i ett äldre hus, bör alltid se över sin elektricitet och elsystem som man har. Risken är nämligen stor att man har ett äldre elsystem som inte är särskilt säkert. Då kan man behöa byta ut hela elsystemet och dra om elledningarna. Även om det skulle innebära ett omfattande arbete, är det bättre än att riskera en brand i sitt eget hem.

En utbildad elektriker kan säkerställa att inte huset riskerar el som kortsluter sig. Det viktigaste i ett äldre hus är att installera in en ny jordfelsbrytare. Det som en jordfelsbrytare gör är att säkerställa så att elen inte kortsluter sig så att det börjar brinna, utan ser i stället till att en kortslutning går in i en jordfelsbrytare.

Man bör byta ut uttag och strömbrytare

En annan viktig sak i ett äldre hus med gammalt elsystem är att byta ut eluttagen mot nyare sådan och att ersätta gamla strömbrytare mot nyare sådana. Men innan man vet vilket som är viktigast att göra i ett äldre hus, så bör en utbildad och erfaren elektriker göra en besiktning av elen i huset. Då får hon, eller han en uppfattning om hur elen står till i huset och vad som kan innebära en risk för bränder eller skador för hus och boende. Skulle det då visa sig att det finns påtagliga risker med det gamla elsystemet så kanske man behöver installera jordfelsbrytare och jorda alla strömbrytare alla vägguttag i alla rum. Men till en början kan man gott och väl göra en elbesiktning så får man sm husägare ett ungefärligt pris på vad allt arbete sedan kan kosta.

Spara pengar på att köpa allt själv

När det sedan är dags att jorda alla uttag och strömbrytare så kan man faktiskt köpa in alla strömbrytare och uttag själv (med barnskydd) så går hela arbetet snabbare när man sedan anlitar en elektriker som ska byta ut alla gamla uttag och strömbrytare. Det kan definitivt korta ner arbetstiden, och så har du kontrollen över hur kostnaderna för alla uttag och strömbrytare kostar. Man kan spara in både tid och kostnader på detta sätt, om man vill och tycker det är viktigt. Alla uttag bör definitivt jordas. Om inte, så riskerar man bränder när till exempel åskan går. Men man kan inte bara installera jordade uttag i ett rum. Hela elledningen måste jordas, inte bara uttaget. Det bör en elektriker känna till som ska göra jobbet. Läs mer om elektriker i Malmö: elektrikermalmö.biz.

Bör man elbesiktiga sitt hus?

19 nov 2019

Alla borde egentligen göra en elbesiktning i sitt eget hem. Detta oavsett om det är ett nybyggt hus, eller om det är ett äldre hus som man bor i. Särskilt viktigt är detta om man har bosatt sig i ett äldre hus. De kan ofta ha äldre elsystem, och när man sedan ska uppdatera elen, kanske man aldrig tar reda på vilka gamla elledningar som man har i bostaden, eller hur de egna propparna fungerar. Man är mest van vid att elen kommer hur man än gör.

Det är en elektrikers arbetsuppgift att komma till den bostad där man bor och utföra den elbesiktning som kanske behövs. En elektriker är den som kan åtgärda de system som kanske är uråldriga och som inte ska vara kvar där. Elen brukar mest vara något som många tar för givet och menar bara ska fungera som de är. När det inte gör det, blir vi mest förvånade och vet inte hur vi ska åtgärda det. Då är det bättre att förebygga eventuella problem och göra en elbesiktning innan problemen dyker upp.

Har du ett äldre proppskåp?

Särskilt viktigt är det att göra en elbesiktning ifall man har ett älder proppskåp. Jordningar och säkringar har utvecklats mycket under de senaste åren. Risken är därför stor, om man bor i ett äldre hus, att jordning och proppar är gamla, byggt med ett äldre system. Blir elen sedan belastat, kan det ske ovälkomna olyckor. Då bör en utbildad och certifierad elektriker titta på det elsystemet som man har i sin bostad, och byta ut det mot ett nytt, och uppdatera säkerheten i ens bostad. Det är mycket viktigt att detta görs. Elen är en stark kraft som inte ska ignoreras eller skjutas upp. Allt sådant bör åtgärdas så snart som möjligt.

Varför inte bli din egen elproducent?

Du vet väl om att alla numera kan bli sin egen elproducent? Och varför inte ta chansen när den ges? Ser man till att installera solpaneler på sitt villatak, kan man till sist få gratis el. Och producerar man mer el, till exempel på somrarna när det är så ljust, så kan man alltid sälja den till sina grannar, och på liknande sätt kan man köpa tillbaka el när det inte är lika ljust ute och elproduktionen minskar under vinterhalvåret. Men i och med att installera egna solpaneler gör man sig mindre beroende av annan elförsörjning. Många solpanelsleverantörer ger dessutom service på panelerna när man köper dem.

Finns det andra tidrapporteringar än Visma?

9 okt 2019

Finns det bara ett program för till exempel tidrapporteringar? Visma är ett exempel på ett datorprogram som är till för tidrapporteringar, men det är stort, tar mycket utrymme i en dator. Har man då ett mindre program med mindre utrymme i sitt ramminne, kan det vara svårt att ha med sig sin lilla dator när man är ute på olika uppdrag och ska hantera sin tidrapportering. Som tur är, finns det fler datorprogram just för tidrapportering.

Andra program för tidrapportering

Googlar man tidrapportering, får man upp timelog.com, tictacmobile.com, nuba.se, timekeeper.se och till exempel tidrapport.nu. Det finns med andra ord en hel del andra program än Visma för sin tidrapportering. Men hur bra är de på att hantera just en hantverkares vardag? Arbetar man som hantverkare, vill man minimera all administration så mycket som möjligt. Man vill inte sitta i sin bil, och behöva lägga flera timmar på själva administrationen. Det som är viktigast är att man alltid kan komma åt sin tidrapportering, kunna göra ändringar i den som sparas. Sedan behöver den bli åtkomlig för fler, än bara för en själv. Det är ju framför allt ens uppdragsgivare eller chef som behöver få tidrapporterna och kunna se hur mycket som man har jobbat.

Arbeta som elektriker och projektledare

Om man till exempel arbetar både som elektriker och leder ett projekt, kan man själv behöva kunna planera tidsåtgången för alla dem som arbetar med samma projekt. Det kan då vara mycekt viktigt att hålla koll på tidsåtgång som varje moment i projektet kräver. Om man har ett program som både kan räkna ut vad varje timme kostar och håller koll på hur mycket tid som var och en både tar för de olika delarna i projektet och vad varje timme kostar uppdragsgivaren, blir det sedan lättare för projektledaren att kunna leda, planera och administrera projektet. För elektrikerna och andra hantverkera är det sedan mycket viktigt att kunna lägga in sin tidrapportering i realtid.

Tidrapportering utmejslat för elektriker

Det finns tidrapporteringar som både är enkla att använda i sin mobil, och som är åtkomliga både för projektledaren och för en själv. När man arbetar som elektriker, så är det viktigt att kunna lägga in sin tidrapportering medan man ännu kommer ihåg vilken tid som har gått åt. Har man ett bra program som man kan få tag i, i sin mobil, eller iPad, behöver man inte komma ihåg alla timmarna och detaljerna. Då kan man komma åt tidrapporteringen via internet, och projektledaren kan också komma åt tidrapporteringen via samma internet. Här kan man läsa mer om tidrapportering på: https://www.hantverksdata.se.

Vet mer om solceller!

29 sep 2019

Funderar du på att installera solceller på ditt villatak? Det är en mycket bra idé. Så bra att regereingen har avsatt en budget som ger enskilda solcellsanvändare ett bidrag på 20 procent av inköpet.

När du skaffar solceller till villataket, börjar de genast att producera el till din villa. Skaffar du samtidigt luft- eller vattenvärmepump, får du en uppvärmd villa direkt. Du kan sänka dina elkostnader med mellan 7-9 procent direkt. Med ett skuggfritt tak med en lutning på mellan 30-50 procent kan man få mellan 800-1.000 kWh/år för varje installerad kolowatt. En anläggning kan ge mellan 4.000-5.000 kh/år.

PPAM erbjuder solceller

Sälj överloppsel

När solen lyser på taket och du får mycket el med dina solceller kan du enkelt sälja elen som du inte använder eller behöver. Det görs automatiskt med rätt installation av solkraftverk. På vintern, om du inte får tillräckligt med el, köper du tillbaka överloppet. Skaffa du dessutom rätt leverantör av solceller kan du få all service och underhåll som du kan behöva till solkraftsverket. På så sätt slipper du oroa dig för skador eller eventuella avbrott. När det är sags att byta ut solcellerna, får du besked om det. Samma leverantör kommer då ut och gör det åt dig.

Investering i egna huset

Genom att installera solceller på ditt villatak, och installation av ditt egna solkraftsverk ser du till att investera i din egen villa. En villa som producerar sin egen el är mycket attraktivt på bostadsmarknaden. Räkna med att få tillbaka investeringen både med tiden då du sänker alla uppvärmningskostnader med solcellerna, eller genom att sälja villan med solceller på villataket.

Du gör alla en tjänst

Det är dessutom inte bara du som vinner på att installera ditt eget solkratsverk. Även miljön och alla andra vinner på det, genom att det blir allt fler som väljer en ren energikälla. Sol, vatten och vind är de enda förnyelsebara energikällor som inte smutsar ned atmosfären och släpper ut en massa koldioxid som inte har någonstans att ta vägen. Dina barn och barnbarn kommer att tacka dig för att du är med och ser till att utvecklingen går åt rätt håll. Det är inte bara plånboken som blir tjockare, miljön förbättras, luften blir renare och du är med på rätt tåg mot en bättre värld för alla. Att inte utnyttja den energi som solen förser oss med helt "gratis" är bara dumt. Var inte dum. Investera i egna solceller. Läs mer på denna sida.

När du har kablar över

9 aug 2019

Drar man kablar, elledningar och andra ledningar, blir man ofta tvungen att riva ut det gamla som har funnits där. Det är ofta ett ganska drygt arbete att göra sig av med det efteråt. Hur gör du? Åker du med det till sopberget och fyller på det, eller åker du med det ill skroten, återvinningen eller vad brukar du göra med det? Varför inte se till att få betalt för kablarna som du ändå ska slänga? Om du åker till en särskild kabelskrot får du betalt för det som du vill bli av med. Det, för att alla som får över kabelskrot ska bry sig om att åka med kablarna till rätt ställe där man tar till vara det som går att ta till vara bland kablarna.

Därför lönar sig kabelskrot

Som du ju vet innehåller kablarna många värdefulla metaller, sådana metaller som vi behöver för att kunna bygga nya kablar, nytt byggmaterial och annat som vi behöver. Att endast slänga kablarna bland annat skräp gör att ingen tar till vara det som är värdefullt i bablarna, metaller, gummi och plaster som faktiskt går att återvinna och använda på nytt. Så i stället för att allt går förlorat i en vanlig skräphög, så kan ngåon som förstår sig på det värdefulla i kablarna ta till vara det som går att ta tillvara. På så sätt gör du både dig själv, vår planet och alla som lever av den, en tjänst. Dessutom får du betalt för värdefulla metaller i kablarna.

Kablarna innehåller metaller

Det som är värdefullt i kablarna är bland annat sådana metaller som är ledande och strömförande, såsom koppar, silver och andra liknande metaller som är bra på leda kraft, energi och värme. Över huvudtaget börjar tillgången på metaller sina, så att ta till vara på metallerna, bland annat gör att vi inte behöver fortsätta roffa åt oss av det som planeten kan tillföra oss. Det är dags att återanvända det som redan finns och återvinna metallerna. Att göra så gör dig till en mijöhjälte. Som tur finns det företag som arbetar på detta sätt: att hitta ett sätt att som företag kunna göra planeten och alla oss själva en tjänst genom att elektriker och hantverkare kan ta till vara skrot och omvandla det till något användbart och sluta bara slänga skrot och skräp på skräpberget. Vi ser också att allt fler inser det som vi alla måste inse; vi måste leva på nytt sätt som är hållbart för oss alla. Om detta och om kabelskrot som du kan ta tillvara i Stockholm kan du läsa på: https://www.kopparskrotstockholm.se.

Behöver du jourelektriker i Stockholm?

14 maj 2019

Ibland händer det som helst inte ska hända. Och det är märkligt detta när det händer, precis när man helst av allt vill att allt ska fungera, då går elen. Vi har ju gjort oss så beroende av elen. I princip kan vi inte göra något utan el. Vi behöver den för att laga mat, för att kunna se något så länge det är mörkt ute. Vi behöver el för att kunna spola på toaletten, för att värma oss, för att ventilerna ska fungera, för att öppna dörrar för hissen och så vidare. Många har inget jobb att gå till om elen försvinner, då många kontor har allt sitt arbete i sina datorer. Vi kan ju inte ens ringa telefonsamtal längre utan el. Därför behöver vi elektriker mer än någonsin. Och kanske helst en jourelektriker i Stockholm?

Du får enkelt veta priset i förväg

Du vet väl om att du inte behöver råka ut för obehagligt höga priser om du beställer en jourelektriker? Många har råkat ut för obehagliga överraskningar när de har beställt en jourelektriker. Är man i nöd och behöver en elektriker snabbt innan allt pajar ihop där hemma utan el, kanske det inte är kostnaderna för den akuta hjälpen som man tänker på i första hand. Men det finns elektriker som tänker även på den biten, också när man erbjuder jour på elektriska tjänster. De har en hemsida som man enkelt kan beställa alla slags olika eltjänster på, och när man beställer tjänsterna på nätet, får man se priset för tjänsterna direkt när man beställer dem så att man är beredd på den kostnaden.

Du får jour när det väl behövs

Det kan vara bra att ta reda på vilken elektriker som finns att tillgå när det väl är dags för en akut elektriker. Om du inte känner till någon sådan elektriker som kan ge jourtjänster, kan det vara en bra att googla "jourelektriker Stockholm" så att du får några kontaktuppgifter till några elektriker som erbjuder de slags tjänster. Då är det bara att ta kontakt och kontrollera deras priser, kanske be om offert och referenser. Då är det viktigt att kontrollera upp referenserna, så att du får tag i en elektriker som ger bra service. Referenserna säger ju en del om hur elektrikerna bemöter sina kunder. Och visst är det väl så att man hellre vill ha ett bra bemötande, även av en elektriker, eller hur?

Dra om el vid tillbyggnad

9 mar 2019

När man ska bygga till på huset är det mycket att tänka på. Tillbyggnaden ska både vara praktisk och estetiskt tilltalande. Det senare kräver att tillbyggnaden harmonierar och stämmer överens med resten av huset, något som inte alltid är lätt att få till, särskilt inte om huset är gammalt. Det är lätt att tillbyggnader ser klumpiga och malplacerade ut, och bor man i Stockholm är det ganska vanligt att man ser denna typ av feldimensionerade tillbyggnader, eller tillbyggnader som byggts i fel stil mot huset.

När man planerar en tillbyggnad är det lätt att man bara tittar på hur slutresultatet kommer att se ut och att man glömmer de invändiga detaljerna. Systemen för el och VVS måste ju också följa med ut i tillbyggnaden. Det är inte alltid en lätt uppgift, så därför är det viktigt att man väljer en byggfirma som har kompetens även inom dessa områden.

Dra aldrig om fasta installationer själv

Vad gäller el så är det lag på att man inte får utföra fasta installationer själv. Ett elsystem ska dimensioneras efter hur mycket det kommer att användas, och det är viktigt att det görs på ett säkert sätt redan från början, annars blir elen en säkerhetsrisk. Felaktigt dragen el är den vanligaste orsaken till dödsfall i svenska hem år efter år, och det beror på att människor utan elektrikerutbildning ger sig på att utföra fasta installationer.

Se över elen i hela huset

När elen dras m kan man även passa på att förbättra ellösningarna i resten av huset, till exempel att sätta in fler uttag, byta ut strömbrytare mot dimmers, sätta in jordfelsbrytare och mycket annat. Kanske är elsystemet gammalt och skulle må bra av bytas ut helt, mot nya jordade ledningar. I så fall är en tillbyggnad ett utmärkt tillfälle att få säker el i hela huset eftersom elektrikern kan dra om ledningarna medan det pågår mycket annan byggverksamhet i huset.

Anlita byggfirma med egen elektriker

Att ta in en separat elektriker för att fixa elen vid en tillbyggnad är onödigt. Bättre då att välja en byggfirma som har en elektriker anställd. I Stockholm finns många byggfirmor som utför alla moment vid en tillbyggnad, så kallad totalentreprenad. Det innebär att de även har en elektriker anställd, som kan utföra elarbetens på ett säkert och lagligt sätt. Dessutom har de vanligen VVS-installatörer, golvläggare och så klart snickare och målare under samma tak. Om du gör en sökning på Byggfirma Stockholm Totalentreprenad får du upp många exempel på bra byggfirmor som kan hjälpa dig med tillbyggnaden.

Läs mer: https://www.byggfirmastockholm.biz.

Att inte dra el själv

12 feb 2019

Har vi tappat respekten för elen? Det kan man fråga sig, med tanke på de olyckor som ändå sker i samband med felaktig hantering av el. För några år sedan, närmare bestämt 2016 gjorde Elsäkerhetsverket som visade att elolyckor och tillbud hade ökat ,ed 20 procent och man drog slutsatsen att elektrikerna har vissa brister i säkerheten kring elhanteringen:

– Framför allt handlar bristerna om att man inte rapporterar in olyckor och tillbud. Främst att det inte rapporteras skriftligt, men inte heller alltid muntligt till arbetsledaren, sade Lisa Rådman, vid Universitetssjukhuset i Örebro till tidningen Elinstallatören. Det var endast en fjärdedel av olyckorna som rapporteraades till arbetsledare eller arbetsgivare, och som lede till ett sjukhusbesök eller besök till akuten. 

Vad är det då som kan hända den som utsätts för elskador? Vill det sig illa så att man skadas ganska allvarligt av en elolycka kan de tunnaste nervtrådanra i det perifera nervsystemet skadas. Det kan leda till att man kan få svårt med finmotoriken i fingrarna. Faktum är att det är en del skador som man faktiskt kan råka ut för om man inte är försiktig.

Elstötar kan rubba hjärtat

Får man ritkigt kraftiga elstötar kan det faktikst rubba hjärtats regelbundnda slag. Det kan liknas vid de elstötar som man faktiskt anvädner inom sjukvården och som ger läkarna och sjukvårdspersonalen möjlighet att sätta igång hjärtat igen men med en mer regelbubnden hjärtrytm. Finns det då ingen läkare på plats om en person får just hjärtslagsrubbningar, kan man lida men av en sådan skada.

El kan ge brännskador

Man kan även få brännskador av el, men det brukar oftast ske när om man får stöm genom kroppen, med brännskador i kroppen som resultat. Andra som har fått mindre ström gneom kroppen har beskrivit det som om de har fått ett riktigt slag i magen. Det är alltså även så att utbildad personal kan råka ut för elolyckor, även om man tänker att de ska arbeta på säkra sätt som inte utsätter dem för elen skdaliga verkningar.

Man bör aldrig hantera el själv

Så även om utbildad personal kan råka ut för elolyckor, kan ju alla de som inte är utbildade inom el, råka ännu värre ut för elolyckor om man inte vet hur man bör göra. Av den anledningen bör man alltid rådfråga en utbildad elektriker så snart man ska göra något med elen själv. Och aldrig chansa för att man vet aldrig vad som kan råka hända. Och man bör aldrig ha livet eller kroppen som insats. Här kan du komma i kontakt med en lokal elektriker i Åkersberga, utanför Stockholm: https://www.elektrikeråkersberga.se.

När måste man anlita en elektriker?

29 dec 2018

En bra princip att tänka på när det kommer till att ringa en elektriker som ska komma hem till dig och dra elledningar är att det måste vara en professionell elektriker som kommer och drar all el som går genom väggarna. Är det bara en förlängningssladd från ett uttag till en elapparat i din bostad, är det en sladd som du kan ordna med själv. Är det så att du vill dra en elsladd ut för att du vill ha utebelsyning, är det bästa att du ringer en elektriker som gör ett uttag på utsidan av ditt hus. Då kan du enkelt koppla din utebelysning till uttaget utomhus.

Se till så att ingen annan kan utnyttja din el

Det enda som du bör se upp med är att inte någon annan använder ditt uttag som du har åtkomligt på fasaden av ditt hus. Du borde skaffa ett litet elskåp så att du kan låsa in uttaget och låsa om med en nyckel. Om du ringer efter en elektriker, till exempel i Bromma, eller var du bor, passa på att få råd och tips om elektriciteten av henne, eller honom. De kan mäta dina apparater och råda dig om hur du kan använda elen i ditt hus hus mer effektivt. De kan hjälpa konsumenter och kunder att använda elen mer effektivt och på smarta sätt utnyttja så lite el som det bara är möjligt.

Bli din egen elproducent till din villa

Det kan finnas dolda system i ditt hus som drar mycekt el. Det kan finnas hushållsmaskiner som drar mycket el som du inte känner till. Och om du märker att du har en mycket stor elförbrukning kan det vara bra att se till och bli sin egen elproducent. Varför inte utnyttja villataket och bygga solpaneler som kan förse ditt hushåll med din egen el? Då ser du till att utnyttja en energikälla som inte tar slut och som är förnybar.

Anlita en elektriker som arbetar nära din bostad

Till det behöver du en professionellt elektriker som kan montera fast sådana på ditt villatak, sedan bör hon, eller han installera en transformator som omvandlar solenergin till elektricitet. Då kan du fritt använda den el som dina solceller omvandlar till el. Blir det över kan du alltid sälja en del till ditt lokala elnät. Det gör gott för det egna samvetet att veta att du inte använder mer el än vad du själv kan producera. Du behöver inte vara orolig för att naturresurserna ska ta slut. Här kan du läsa mer om elektriker i Bromma.

Stort intresse för elbilar i Nacka

12 dec 2018

När Nacka kommelbil, elektrikerun hade ett seminarie kring hur man kan ladda sitt eget elfordon, i början av 2018, drog tillställningen fullt hus. Intresset var mycket stort från befolkningen i Nacka kring hur man ska kunna använda dessa starkt framväxande elfordon.

Eftersom både bostadsrättsföreningar och hyresvärdar i Nacka börjat få upp ögonen för elbilar och andra elfordon har många frågor dykt upp kring laddning av dessa. Vilka lagar gäller nationellt? Hur kan kommunen hjälpa till med växling till miljömässiga alternativ och vad får man själv installera? Måste man ha hjälp av en elektriker eller inte vid installation av laddstationer? Frågorna är många och en stor del av dessa kunde man få svar på under de seminarier som genomfördes.

Seminarier som genomförs av Energi- och Klimatrådgivningen och som finansierats av statliga Klimatklivet. Det är även från Klimatklivet som man kan ansöka om bidrag när en laddplats ska köpas in samt när en elektriker ska installera dessa.

Många besökte seminariet

Totalt var det ungefär 100 personer från Nacka som besökte Nordic Choice Hotell där informationen genomfördes. Av dessa var de flesta från bostadsrättsföreningar.

Tre ämnen togs upp vilka var ”Aktuella trender”, ”Steg för steg för att börja med elbil” samt ”Att söka investeringsstöd”.

Stort intresse från bostadsrättsföreningar

I samband med seminariet hade flera återförsäljare av laddstationer fått möjligheten att visa sina produkter. En av dessa försäljaren berättade för Nacka.se att efterfrågan är enorm. Detta med ungefär 20 förfrågningar från bostadsrättsföreningar varje dag.

Egen installation – Kräver certifierad elektriker

Nästan alla privatpersoner som planerade att köpa elbil var av åsikten att bilen måste kunna laddas vid hemmet eller ialalfall mycket nära hemmet. Det anses helt enkelt vara för krångligt att köra bilen till en ”mack” för att ladda den. Eftersom laddning eftersöks att utföras i hemmet har även en rad produkter tagits fram för detta ändamål.

Både bostadsrättsföreningar och hyresvärdar har utifrån detta försökt hitta passande lösningar. Hur ska man kunna möta upp behovet av laddstationer och hur många stationer behöver finnas? Ska alla få en egen laddstation? Är det ens möjligt beroende på elförsäljning och plats?

Ska en laddstation installeras vid småhus måste en certifierad elektriker utföra jobbet. De gör installation och kontroll av detta varpå bidrag kan sökas via Naturvårdsverket. Elektrikernacka.com är en behörig och kompetent firma som kan utföra denna typ av arbeten.

Svåra tolkningar i regelverket

När det kommer till samfälligheter blir det något mer komplicerat. Här är man styrd utifrån vad som anges i anläggningsbeslutet. Man får därmed inte tillhandahålla andra tjänster än vad som framgår där. Många har äldre beslut där självklart inte laddningsstationer nämns. Det har skapat en tolkningsfråga där vissa samfälligheter anser att laddstation kan installeras, av elektriker, medan andra anser att de inte kan ha detta utifrån gällande avtal.

Därför är solpaneler bra för dig

9 dec 2018

Alla som är villaägare borde absolut låta installera solpaneler på sitt villatak. Att inte se till att man blir en elproducent av en förnybar energikälla borde vara straffbart. Vår miljö håller på att förändras på ett högst påtagligt sätt. Vi ser större översvämningar, fler stormar, öken som brer ut sig. Vi ser större jordbävningar, och väldigt stora skogsbränder. Framför allt skogsbränder är mycket farliga då de hotar att sprida sig och förstöra skogarna på alla dessa håll i världen. De brandmän som arbetar med skogsbränderna berättar om att de inte har sett något liknande någonsin i sina loiv. År av torka har gjort att bränderna sprider sig på ett explosionsartat sätt.

Vi kommer att få förändrad matproduktion

Risken för torka kan göra att det blir nästintill omöjligt att kunna skörda någon mat. Det påverkar hela livsmedelsindustrin, vi som har producerat mat i överflöd – ska det överflödet nu upphöra för att vi människor har förstört den planet som vi bor på? Farhågorna är många, och alltfler inser att man behöver dra sitt strå till stacken för att vända på hela skutan. Så som människan hittills har levat, underminerar jordens resurser. Allt fler inser att vi måste leva på annat sätt. 

Vi måste använda förnybar energi

Att börja med att producera den el som vi behöver är ett sätt. Att endast använda oss av förnybar energi är rätt väg. Men allt kan ju inte ligga på den enskilda konsumenten. Även våra politiker måste fatta beslut som går miljöns väg. De mpsta fatta de där besluten som kanske ingen gillar, men som tar hänsyn till miljön. Ett sätt är att förbjuda långa transporter. Att förbjuda slösandet av energiresurser. Att tillverka plast och sedan slänga plasten i våra hav så att de djur som lever i haven dör.

Vi är alla beroende av varandra

Hela jorden och de djur som finns här, lever i symbios med varandra. Alla nu levande djur är beroende av att de andra djuren finns. Det är ett ekologiskt ekorrhjul där allt är beroende av varandra. Vi är beroende av ett fungerande liv i haven, på land och ett fungerande klimat och väder som både vattnar jorden men ger den torka som vi behöver, att jorden inte svämmar över av vatten, men som ger vatten i rätt tid. Därför behöver fler installera solpaneler på sina villatak. Här kan du läsa om hur du kan få tag i solpaneler i Stockholm.

Arbetssituationen för elektriker i Stockholm

28 nov 2018

I dagsläget finns det strax över 30 000 elektriker i landet som jobbar med installation och service, enligt Arbetsförmedlingen. Exakt hur många av dessa som arbetar i Stockholm framgår inte, men man kan däremot se att 98 % är män och att 2 % är kvinnor. Generellt är arbetssituationen för elektriker mycket god. Inte bara i Stockholm, utan i princip över hela landet. Det är liten konkurrens om jobben och arbetsgivare runt om i Sverige vittnar om att det kan vara svårt att hitta personal med rätt kompetens.

Enligt myndighetens Yrkeskompass är konkurrensen om jobben ”mycket liten” i samtliga av landets län, förutom Jämtland. Oavsett om du så bor i Tyresö, Kiruna, Malmö eller Göteborg bör du således inte ha några problem att hitta en anställning. Skillnad kan det vara om man är lärling – det finns inga siffror på detta hos Arbetsförmedlingen, men en del vittnar om att det är svårt att hitta lärlingsplatser. Myndighetens yrkesprognos gäller färdigutbildade elektriker.

I Stockholms län

När vi tittar lite närmare på Stockholms län ser vi att konkurrensen om jobben är mycket liten i samtliga kommuner förutom i Norrtälje. Tyresö, Järfälla, Nynäshamn, Vallentuna och Nacka är exempel på kommuner där det ska vara enkelt att hitta jobb om man har rätt kompetens.

När vi tittar på jobbmöjligheter överlag i Stockholm ser det gott ut. Under lång tid har det rått högkonjunktur, och även om den kanske har börjat vända vid det här slaget ser många arbetsgivare likväl positivt på framtiden. Huruvida det påverkar rekryteringsviljan vid en lågkonjunktur återstår att se. 

När det gäller elektriker spelar naturligtvis mer specifikt byggkonjunkturen en avgörande roll. Det har under många år varit en mycket hög byggtakt i Stockholm. Titta bara på enskilda kommuner som Tyresö till exempel – här pågår stora projekt som Wättinge och Norra Tyresö Centrum. Det här är nya stadsdelar som, tillsammans med många andra byggprojekt, kommer skapa tusentals bostäder.

Stor efterfrågan på hantverkare 

Detta får givetvis ringar på vattnet, inte minst för yrkesgrupper som till exempel elektriker och VVS-montörer. Det har visserligen tidigt varit en hög efterfrågan på dessa grupper, men i takt med att man började bygga mer och mer har efterfrågan säkerligen ökat ytterligare. Trots det är dessa yrkesgrupper givetvis inte enbart beroende av byggtakten. El- och rörtjänster är något som i princip alltid kommer behövas. Åtminstone är det otänkbart idag att inte ha dessa yrkesgrupper, och man lär behöva gå långt, långt in i framtiden för att komma till en punkt där merparten av dessa jobb kan automatiseras på ett eller annat sätt. Snarare brukar man tala om en del andra yrkesgrupper som kan förlora sina jobb till AI inom en överskådlig framtid. Hit hör till exempel chaufförer av olika slag. Huruvida det faktiskt blir så eller inte, får framtiden utvisa.

Egenskaper bör du ha om du vill jobba som elektriker

  • God fysik, då jobbet stundtals kan vara tungt.
  • Känsla för service.
  • Duktiga på att lösa problem och att arbeta självgående.
  • Bra säkerhetstänk. 

Läs mer en elektriker som arbetar i Tyresö: http://www.elektrikertyresö.nu.

← Äldre inlägg