Energideklaration – så dyrt blir det att leva i en bostad

Energideklaration talar om för dig ungefär hur dyrt det är att leva i en lägenhet eller villa. Hur mycket el går åt till allt från uppvärmning till hushållsel?

Vet du vad en energideklaration är? Eller vad de där bokstäverna på energideklarationen betyder? Att det är kopplat till energi är nog tydligt för de flesta, men vilken typ av energi är det som menas? Och vad är en bra energideklaration?

Innan du köper en bostadsrätt eller en villa är det klokt om du ser till att få koll på läget vad gäller detta ämne. En energideklaration kan nämligen tala om för dig om huset eller lägenheten är billig eller dyr att bo i. Energin det gäller är alltså den energi som går åt i ett hus när det används på ett normalt sätt.

Energideklaration ger köpare oumbärlig information

Energideklarationen gäller alltså alltifrån värme till hushållsel – all den energi som går åt för att du och din familj ska kunna leva i lägenheten eller huset. Med hjälp av denna dokumentation kan du som ska köpa hus eller lägenhet jämföra objekten med varandra, för att kunna ta ett informerat och verklighetsförankrat beslut.

Utan en energideklaration kommer du inte ha någon aning om vad det kommer att kosta att bo i huset eller lägenheten. Alla bostäder “läcker” till exempel olika mycket värme genom fönsterrutor och ventiler, och beroende på vilken sorts uppvärmning det är i fastigheten kan energiåtgången skilja otroligt mycket mellan olika bostäder. Håll koll på energideklarationen innan du köper.

Läs mer om energideklaration på https://heatseek.se/

28 Feb 2023