Installera spotlights

Installera spotlights på ett säkert sätt

Det som förr endast var exkluderat till de lite mer luxuösa badrummen är idag lite av var mans sak och något som dessutom finns i nästan varje rum. Vi talar om spotlights och hur utvecklingen sett ut för sådana under de senaste tio åren. Fler och fler inser fördelarna med spotlights; de är snygga, de ger ett härligt ljus, de skänker mer lyx och de går, som sagt, utmärkt att sätta upp även i andra rum än enbart badrummet. Köket och – framförallt – hallen är två stycken rum där man ser att spotlights för många blivit det självklara valet.

Dock: man ska även vara medveten om att denna ljuskälla kommer med svårigheter och att de ligger bakom väldigt många av de husbränder som synts under senare år. Här handlar det inte om feltillverkning – det handlar om felhantering. En privatperson utan någon kunskap kan installera spotlight i exempelvis sin hall och sätta en sådan rakt i exempelvis en träregel; överhettning sker, värmen har ingenstans att ta vägen, träet fattar eld och vi står helt plötsligt inför en direkt livsfarlig situation.

Som vid allt arbete som rör elektricitet så ska man alltid vidta försiktighetsåtgärder och man ska se till att kontakta – eller anlita – en elektriker för att se om man dels får göra arbetet eller om så är fallet; få råd kring hur man ska agera. Kom ihåg: alla fasta installationer över 50 volt ska göras av en behörig elektriker. Säkerhet först – i alla lägen och i synnerhet då det gäller elektricitet.

Med detta sagt så tänkte vi ge några tips kring hur man ska tänka då man ska installera spotlight och vi gör detta enligt följande:

  • Rätt armatur. Ska du installera spotlights över badkar eller duschen så gäller IP44. I andra rum så räcker det med IP24
  • Ska du sätta halogenspotlights så kräver dessa minst tio centimeters inbyggnadsdjup. 12 V/ 20W lampor rekommenderas och ungefär en per kvadratmeter brukar räcka.
  • Följ alltid leverantörens anvisningar. Spotlight utvecklar, som sagt, mycket värme och exempelvis isolering får aldrig ligga rakt på armaturen. Utrymmet bör vara luftat.
  • Ska du sänka taket så gäller gipsskivor – de är brandklassade - och hur mycket beror du ska sänka helt på armaturen.
  • Gör hål för armaturen. Räkna med att eventuellt ta bort isolering för säkerhetsavståndet i taket.
  • Montera svagströmsdelen på dina spotlights och gör det enligt anvisningarna som står skrivna på förpackningen.
  • Anlita en elektriker för inkoppling av transformator; det får du inte göra på egen hand.

installera spotlights