Var försiktig med elen i din kristallkrona

Om du har ärvt en gammal kristallkrona, eller kanske hittat en på någon loppis, ska du alltid vara försiktig innan du kopplar in den, och helst lämna in den till en elektriker för en besiktning innan du tar den i bruk. Gammal el beter sig inte alltid som förväntat och har någon ledning fått en skada kan det få allvarliga konsekvenser som kraftiga elstötar eller brandutveckling. För en gammal kristallkrona som ändå ska renoveras kan det vara en god idé att helt byta ut elen.

Risker med loppisfynd

Elsäkerhetsverket varnar för att köpa kristallkronor och annan gammal armatur på loppmarknader och köp- och säljsajter utan att kontrollera lamporna först. Enligt en undersökning de utfört är så många som 4 av 10 lampor man hittar begagnade felfungerande vad gäller elen och utgör en fara vid användning.

När du köper en kristallkrona eller annan typ av lampa är det därför för det första alltid viktigt att du kontrollerar sladdar och kontakter. Du kan inte alltid lita på försäljaren, men om denne garanterar att lampan är renoverad av en behörig elektriker kan du normalt känna dig trygg med köpet. Det är ju på andrahandsmarknaden man hittar de vackraste kristallkronorna, men se alltid till att du gör ett informerat köp. Är du osäker på om lampan är säker, fråga alltid en elektriker eller en expert på kristallkronor först.

Tillåtet men inte rekommenderat

Du får dra om elen i en kristallkrona själv, förutsatt att du är helt på det klara med vad du gör. Dock är det betydligt mer komplicerat att byta ut och reparera elen i en kristallkrona än på annan armatur. Det är till och med så att vissa lampreparatörer inte tar emot kristallkronor på grund av detta, utan hänvisar till experter på just kristallkronor.

kristallkronor

Det finns tusentals olika typer av kristallkronor och det krävs en expert för att genomföra en renovering på bästa sätt. Vanligtvis när elen måste bytas ut får man plocka isär hela lampan och då är det bra att ha god kännedom om de olika typerna av kronor och deras speciella kännetecken. När man gör en helrenovering på en kristallkrona dokumenteras först hur den är sammansatt med hjälp av fotografier och anteckningar. Varje liten prisma får ett nummer och en plats i systemet. Därefter plockas kristallkronan isär fullständigt och varje del rengörs för sig. Trasiga delar byts ut mot antingen fullvärdiga ersättningar eller liknande komponenter. Därefter dras all el om, med nya säkra elledningar och jordad kontakt. Slutligen sätts lampan ihop igen utifrån dokumenteringen.

Stilsättare som smälter in

En fungerande kristallkrona är ett underbart tillskott till bostaden. De hundratals slipade glasfasetterna hjälper till att sprida ljuset på ett oöverträffat sätt och har man inte tidigare ägt en kristallkrona är det lätt att bli helt överväldigad. En kristallkrona i vardagsrummet följs ofta av fler inköp till övriga rum.

Bäst passar kristallkronor förstås i bostäder med högt i tak, men det finns även mindre varianter för lite mindre hus och lägenheter. En kristallkrona kan passa in i vilken typ av bostad som helst, villa, radhus eller lägenhet. Det som spelar roll är hur lampan harmonierar mot övrig inredning, och vilken personlig smak man har. Det finns en stor mängd olika typer av kristallkronor och det brukar vara relativt lätt att hitta en som passar för just den egna bostaden.

Anlita en elektriker

Dra aldrig om elen i en kristallkrona själv, om du inte vet precis hur du ska gå tillväga. Du kan skada både dig själv och kristallkronan allvarligt. Låt alltid en behörig elektriker dra om eller reparera elen, så kan du tryggt låta din nya kristallkrona skapa stämning i din bostad en lång tid framöver.

17 May 2018