Välj en elektriker för säkerhetens skull

Äntligen hemma, Hem ljuva hem, Allt oelektrikerm hemmet, Sköna hem och Arga snickaren. Varje vecka överöses vi med magasin i både tidningar och tv om hur vi kan fixa och trixa så att våra hem blir bättre, snyggare och trevligare att bo i.

Knappast någon har väl missat Ernst Kirchsteigers sommarfix, Lulu Carters inredningstips eller Martin Timells småkäbbel med Björn Christiernsson och Elsa Billgrens härligt yviga inredningsfilosofi. Mycket går att göra själv för att förbättra hemmet. Till och med väggar kan rivas bara du har koll på planritningen och inte ger dig på en bärande konstruktion. Men det finns en sak du aldrig ska ge dig på som amatör och det är elen i ditt hem.

Säkerhet som inte går att tumma på

Du som följt tv-serien Arga snickaren vet säkert att det inte finns något som gör programledaren Anders Öfvergård så arg som när hemmapåtande män (och kvinnor också för den delen) själva dragit elkablar och ledningar i ett hus. Har de dessutom barn i huset ser Öfvergård rött. Inte så konstigt. El som installerats på fel sätt är en dödsfälla. I dag ser amatören sällan problem med el, det är lätt att tro att säkringsskåp, ledningar och kontakter är något som vem som helst kan klara. Men inget kan vara mer fel. Ska du dra om el, jorda gamla elledningar eller på annat sätt ändra elektriciteten i ett hem - anlita en riktig elektriker. El-jobb är till bara för fackmannamässigt utbildade yrkespersoner!

Elfel i en fastighet är ett av de allvarligaste orsakerna till bränder i Sverige. Om alla installerade sin el med hjälp av en professionell elektriker skulle bränder kunna förebyggas, hem räddas och familjer slippa se sina bostäder förstörda.

Jordad el en självklarhet

I ett modernt hem är elen i dag jordad. Jordade kontakter i hela huset eller lägenheten. Men det finns fortfarande fastigheter, privata hem och fritidshus som går runt på äldre elinstallationer. Till dig som bor så finns ett gott råd - modernisera din el! Det är mycket säkrare att leva i ett hus med jordad el.

Många tycker kanske att det är charmigt med gamla bakelitkontakter och synlig kulo. Det är tidstypiska element i en inredning. Inget fel i det. Men i dag finns flera nyproducerade kopior av bakelit och kulo i modern tappning som är estetiskt helt i nivå med de klassiska formerna och färgerna.

Välj bort de osäkra korten

Det finns ingen försvarbar anledning att spela vidare på de gamla osäkra korten. Det måste finnas gränser för hur nostalgisk man får vara. I slutänden handlar det om att ha en elektricitet som inte är farlig för människorna som ska vistas i byggnaden men faktiskt också för byggnaden själv. Det är lätt att tro att man är snäll med huset utifrån ett kulturvårdande perspektiv. Men när det finns goda alternativ som estetiskt motsvarar tidigare epokers design - vad är då poängen att utsätta ett hus för riskabel el? Att boka en elektriker som drar säker el på ett fackmannamässigt sätt är verkligen kulturvård.

13 Jan 2017