Vad kan du göra på egen hand?

Ska du renovera hemma? Det är ju så populärt att göra det på egen hand. Vi tittar på TV program som Ernst jul, Bygglov och Äntligen hemma och tänker att det där var ju inte så svårt. Det där kan jag göra själv. Har du inte gjort det själv, rekommenderas att inte försöka göra stora renoveringar själv, som till exempel att tapetsera på egen hand.

Ska du göra det första gången är det allra bästa, att du ber någon som är erfaren tapetserare att vara med dig första gången du ska göra det själv. För den som har tapetserat har säkert lärt sig att undvika misstag och kan tipsa dig om de vanligaste och hur du ska göra för att det ska bli så bra som möjligt. Inte helt oväntat blir det så mycket bättre när du låter en professionell snickare göra jobbet.

När ska du anlita en proffsig snickare?

1. När du ska renovera badrummet

Att renovera badrummet på egen hand är mycket, mycket vanskligt. Oavsett tydliga och praktiska anvisningar. Du måste ha rätt lutning på badrumsgolvet för att inte bygga in fukt och vattenskador. Det bör göras några gånger för att göra det rätt. Gör du det själv och inte är professionell, kan du gå miste om försäkringspengar ifall huset eller lägenheten drabbas av vatten- eller fuktskada.

2. När du ska renovera köket

Att riva ut ett helt kök och renovera det är ett stort arbete. Ska du göra det rekommenderas det att du låter en professionell snickare göra det åt dig, samt att en elektriker kommer och drar elen om det så behövs. 

3. När du ska göra en utbyggnad

Även här gäller att en professionell hantverkare tar hand om alla utbyggnader som kräver bygglov för att bästa utförande. Alla ingrepp som rör fasaden är mycket svårt för att inte säga omöjligt att göra om man inte vet vad man gör. Hur många instruktionsfilmer du än tittar på är det inte samma sak som att ha erfarenhet och kunskap för bästa utförande.

4. När du ska dra el

När det kommer till elektricitet gäller kravet att en professionell elektriker för alla fasta installationer, och om du vill ha golvvärme. Vill du byta jordade uttag till jordade, gäller även kravet på att ett proffs gör även det. Samma sak om du vill ah en kabel utomhus. Ska du göra någonting av det nämnda här, måste du anlita en professionell elektriker. Elektricitet är inte att leka med. Försök inte ens göra något av detta på egen hand.

7 Jan 2018