Ta inte risker med el när du renoverar

I Sveriges större städer råder en het bostadsmarknad, långt ifrån bara i Stockholm. Även i mellansvenska städer som Norrköping, Karlstad och Eskilstuna är de bästa adresserna ganska heta objekt. Många personer renoverar innan en försäljning och då man vet att exempelvis ett nykaklat badrum - komplett med golvvärme, tvättmaskin och enligt modernt snitt – kan innebära en avsevärd skillnad i pris. En ren och skär investering, helt enkelt.

Likväl så sker renoveringar av den motsatta orsaken. En person kanske köper en bostad och vill vid inflyttning sätta sin egen prägel på denna; något som allt som ofta sker genom en renovering av något slag.

Hitta rätt elektriker i Norrköping

Att det dessutom blivit billigare att renovera under senare år har naturligtvis också bidragit till ökningen. Att vi svenskar numera kan anlita en elektriker, en snickare, en rörmokare eller exempelvis en målare – och dra av 305 av det totala arbetskostnaden på vår deklaration och få summan tillbaka på skatten är något som gjort det hela betydligt mer prisvärt. Rot-avdraget – som det kallas – är således en klart bidragande effekt till varför renoveringar ökat i stora delar av landet

Oavsett anledning till en sådan så tänkte vi komma med en liten uppmaning: se till att den yrkesman du anlitar gör jobbet på ett korrekt sätt. Det finns en baksida av Rot-avdraget och detta är att fler fuskjobb uppdagas. Det finns fler företag – en markant ökning av nystartade sådana kom som en följd av Rot-avdragets intåg – och därmed så finns det också en väldigt varierande kvalitet.

Kontrollera referenser ordentligt

Kort och gott: ska du renovera och anlita exempelvis en elektriker i Vasastan så bör du ha lite på fötterna och inte anlita en första bästa som erbjuder sina tjänster. Av fler än ett skäl. Väljer du den första bästa elektriker som lämnar en offert så riskerar du att betala väldigt mycket mer pengar och du riskerar ett riktig fuskjobb; något som du definitivt inte vill riskera då det kommer till en elektriker.

En nyckel här är att du använder ditt sunda förnuft – undvik den absolut billigaste elektriker som erbjuder sina tjänster – och att du även ser till att exempelvis ringa tidigare kunder, där du ber om behörighet (artigt naturligtvis) samt kräver garanti på jobbet. Elektriker och Norrköping kan här bytas ut mot vilken yrkesgrupp inom rot-avdraget som helst och vilken stad i Sverige som helst.

17 Oct 2016