Solpaneler på taket – en lönsam investering

Allt fler väljer att installera solpaneler på taket och bli helt eller delvis självförsörjande på el. För att installera solpaneler behöver du inte bara anlita en elektriker utan vanligen också en takläggare. I Stockholm finns många takfirmor som erbjuder helhetslösningar för solpaneler och tar hand om hela processen från leverans till installerade paneler. Så här gör du för att bli självförsörjande på el.

Undersök marknaden

På branschorganisationen Svensk Solenergis hemsida kan du anmäla intresse för solpanel på taket och be om att bli kontaktad av något av de företag som är medlemmar i organisationen. Du blir då kontaktad av ett företag som erbjuder försäljning av solpaneler och se hur dina förutsättningar att få solpaneler på taket ser ut, samt få en offert.

Kontakta ett elbolag

Du kan också kontakta ditt elavtal och höra dig för om avtal för att sälja den el som du nite använder, din överskottsel. Elbolaget är skyldigt att köpa tillbaka överskottsel. Här kan det vara bra att jämföra några olika elbolag och höra hur villkoren ser ut och jämföra.

Bidrag och stöd

Glöm inte heller att du har rätt till ROT-avdrag för att dra av en del av arbetskostnaden för takläggaren och elektrikern. Detta  sköter hantverkarna och avdraget görs redan när du får sin slutfaktura på arbetet. Det finns även andra typer av bidrag du kan söka för att installera solpaneler på taket. Hör med takfirman så hjäper de dig.

Behövs bygglov, och blir det inte fult?

Många har reservationer inför det estetiska värdet av solpaneler, men faktum är att mycket har hänt sedan de första solpanelerna sattes upp på svenska tak. Idag finns ett stort antal modeller i olika färger att välja bland, och det går lätt att hitta en solpanel som inte förtar det estetiska värdet på ditt hus.

Dock måste du alltid undersöka om du behöver bygglov för solpaneler på taket. Det ser lite olika ut och varierar från fall till fall. I de flesta områden finns detaljplaner som styr vad som får och inte får göras med fasader, tak och trädgårdar och det kan vara så att bygglov inte medges för solpaneler. I så fall är det vanligtvis ingenting att göra om du inte vill försöka få till en ändring av reglerna, vilket kan kosta både tid och pengar. Är solel en viktig fråga för dig bör du kanske hellre söka dig till ett annat område där hållningen gentemot solpaneler är mer liberal.

Se det som en investering

Solpaneler på taket kan göra dig självförsörjande på el och under sommaren kan du till och med tjäna en del pengar på det. Det innebär en kostnad, som måste ses som en investering. För att få ett begrepp om vad du har att vänta dig rekommenderar vi att du kontaktar en bra och seriös takläggare i Stockholm och ber om tips och vägledning. Här finns ett företag vi kan rekommendera.

Att installera solpaneler på taket  är ett beslut som är lätt att ta, men det kräver en hel del research och initierade val om man vill få ut så mycket som möjligt av installationen. Det handlar bland annat om vilket område du bor i, hur stort tak du har och i vilket väderstreck taket ligger i. Alla dessa faktorer samverkar och utgör tillsammans de förutsättningar som är unika för just ditt tak. En bra takläggare hjälper dig att se till att du får de bästa takpanelerna för ditt tak och att de installeras på rätt sätt.

5 Mar 2018