Smarta tips för den som vill installera solceller i Dalarna

I Dalarna kan man själv producera stora delar av den el man behöver genom att montera solceller på taket till huset eller ladugården. Då slipper man oroa sig över de höga elpriserna.

Som privatperson, BRF, lantbrukare eller företagare kan man idag själv producera stora delar av den energi man behöver. Har man dessutom riktigt stora takytor kan man ta tillvara på massor av solenergi och även tjäna pengar genom att sälja överskottselen vidare till det fasta elnätet. Genom att själv producera el blir man heller inte lika sårbar och behöver inte oroa sig så mycket över stigande elpriser. Man sover helt enkelt bättre om natten. Det kan vara bra att passa på att montera solceller i samband med att man lägger om taket, när man ändå har byggnadsställningen monterad runt fastigheten. Men det går naturligtvis bra att göra det annars också.

Solceller måste monteras av en certifierad elektriker

För den som vill installera solceller i Dalarna finns det några saker man måste tänka på. För att solcellerna ska kunna producera massor av el under lång tid gäller det att välja ett beprövat märke av bra kvalitet. Vill man montera solceller på ett radhus eller flerfamiljshus är det bra att först rådfråga brandkåren då det kan finnas särskilda bestämmelser som måste uppfyllas. Solceller måste också monteras av en certifierad elektriker. Men de flesta företag som säljer solceller erbjuder en totallösning och ser också till att solcellerna monteras på ett korrekt sätt.

10 Feb 2022