Nytt elsystem kan spara pengar

Att bo i ett äldre hus innebär ofta att man tvingas betala högre, årliga kostnader. Det är sämre isolering, fönstren är ofta otäta, uppvärmningen kan ske genom oljepannor och taket kan lämna mer att önska gällande täthet. Det är något som man får på köpet och det är också saker som man kan påverka genom att byta ut till mer moderna lösningar. Har du ett hus i exempelvis Västerås så kan du genom att byta till exempelvis bergvärme komma att spara upp till 80% i rena energikostnader jämfört med den oljepanna du har idag.

Detsamma kan sägas om du skulle byta till energifönster av plast; även där kan du spara åtskilliga kronor genom att minska energiförlusterna varje år. Du tar en kostnad som därefter börjar betala av sig från dag ett. Gemensamt för allt detta är att du kan byta dem lite pö om pö; det finns ingen risk i att låta saker vara – mer än att det kostar pengar.

Är ditt elsystem farligt?

En risk finns det däremot om det handlar om ett äldre elsystem då ett sådant kan komma att skapa en brand. Många äldre hus har omoderna elsystem som de facto kan vara så pass gamla att de utgör en viss fara. Det är en sak att ta i beaktning, en annan är att de ofta kostar mycket pengar och att man kan spara mycket genom att byta ut ett gammalt elsystem mot ett modernt sådant. Något som dock alltid - och utan undantag - ska göras av en behörig elektriker.

Moderna elsystem är väldigt kostnadseffektiva. Bara under de senaste fem-sex åren har väldigt mycket hänt; ett system som byttes för tio år sedan är idag att anse som direkt omodernt och kostsamt. Då kan man tänka sig hur mycket ett system som har 20-30 år på nacken kostar dig som villaägare i Västerås.

Ett snabbt samtal till en elektriker och en besiktning av ditt nuvarande elsystem kan spara in mycket pengar och – kanske framförallt – göra ditt hus säkrare.

Anlita en elektriker för moderna lösningar

Idag använder vi fler maskiner och elektriska apparater. En familj med barn i Västerås gör idag av med mer el än vad en familj av motsvarande storlek gjorde för femton år sedan. Dessutom har kraven kommit att öka.

Vi har ett större behov av exempelvis vägguttag då alla ska ladda sina mobiler, surfplattor och datorer – något som skapar konflikter och onödiga bråk. Ta bara köket där vi förr kanske hade en kaffebryggare och en brödrost. Idag har vi allt ifrån mixers, espressomaskiner, ismaskiner, lampor, mobiler, datorer och andra saker som behöver ström.

För många saker – för få uttag. En elektriker kan ordna detta på ett smidigt och billigt sätt. Det är något som dessutom går in under rot-avdraget och det innebär att du – med ett tak på 50.000 kronor/år – kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den elektriker du anlitar. Ett säkert sätt att undvika onödiga bråk om vem av er som ska ladda sin telefon härnäst. Här kan du läsa mer om hur du får tag i en elektriker i Västerås.

9 Oct 2018