Känn till det formella inför en badrumsrenovering

Det krävs ganska mycket arbete för att en badrumsrenovering ska bli ett lyckat projekt. Även om man planerar att anlita hantverkare för den största delen av arbetet, är det ändå viktigt att förvissa sig om att projektet går efter de regler som finns. Följer du inte detta finns både mindre och större konsekvenser att vänta sig. Anlita därför en professionell firma.

Dra inte el och rör själv

Att som lekman försöka sig på att dra el och rör själv är absolut inte att rekommendera. Det här är ett risktagande som kan få flera negativa påföljder. Om det till exempel sker ett fel med rör- eller elarbeten som inte är utförda av fackmän, kan det bli mycket svårt (om inte omöjligt) att få pengar från försäkringsbolaget. Det krävs riktig planering och ett korrekt utförande av hantverkare med behörighet för att det ska kunna försäkras, helt enkelt.

Dessutom är det förenat med livsfara att dra el själv om man inte har erfarenhet eller kunskaper. Med andra ord: se till att lägga ner tid på att hitta en hantverkare som kan göra ett kvalitetsjobb till ett pris du är nöjd med. Sök bara på till exempel ”badrumsrenovering Lidingö offerter” (om du bor i Lidingö, ersätt annars med din ort), eller liknande fraser, för att få fram relevanta träffar. Det behöver inte vara svårt att hitta en firma, men oavsett ska man inte ge sig på dylika arbeten själv utan behörighet.

Hitta en hantverkare som kan utfärda licens

En fördel är om du hittar en hantverkare som kan utfärda en licens på att din badrumsrenovering är utförd efter konstens alla regler. Det här kan vara mycket värt vid försäljning av huset, eller om det uppstår en skada. Dessa kan hittas relativt enkelt. Även här kan du använda sökmotorer på nätet till hjälp.

Följ Boverkets regler om du ska bygga

Det är Boverkets regler som gäller om du planerar att bygga. Ska du bygga ett separat hus från grunden krävs givetvis bygglov också. Tittar du på reglerna kring bygglov är det viktigt att du tittar på just din kommuns regler, eftersom det kan skilja sig åt ganska mycket. Är det till exempel i Lidingö du ska bygga är det viktigt att du kontaktar just Lidingö kommun. Stockholm, Järfälla och Nacka må visserligen ligga nära – men reglerna kan ändå skilja sig åt en del.

Andra som har koll på reglerna är Byggkeramikrådet och Svensk Våtrumskontroll. De här kan branschen och utfärdar dessutom olika intyg och dokument.

Lycka till med din badrumsrenovering!

19 Dec 2017