Få ett elsäkert hem

Att el är farligt får de flesta lära sig i skolan, eller bittert genom egna erfarenheter. Det räcker att vara utomhus när det åskar riktigt ordentligt. Enligt Wikipedia dödas cirka 30-40 människor av åskan varje år. Varje år slår blixten ner ungefär 100.000 gånger, men i Sverige dör omkring 1 person varje år av åskan. Det är för att vi gör husen så pass säkra mot åska och elektricitet. Och det kan göras ännu mer för att göra människor säkra mot el. Det kan man göra i det egna hemmet.

Det enklaste sättet att göra det på är att se över sin egen elsäkerhet hemma. Förutom att ha jordade eluttag och jordade sladdar kanske man bör se över hela det elektriska system som man har i sitt hem. Detta gäller oftast i äldre hus, men även i nyare hus kan man behvöa se över sin elsäkerhet. Särskilt om man har barn eller husdjur hemma. Då kan man behöva skaffa skydd på sina uttag så ingen går dit och petar med metall och får farliga stötar från uttagen.

Anlita elektriker som ser över säkerheten hemma

Det bästa som du kan göra om du känenr dig osäker på hur säkert du har det hemma är att anltia en elektriker som ser över säkerheten och gör det mer säkert om det inte är tillräckligt säkert hemma. Har någon gjort osäkra installationer kan man behöva rätta till sådant så att det inte fortsätter finnas oriktiga installationer i hemmet. Man bör ju alltid ha rätta jordfelsbrytare i sitt hem för att det ska vara riktigt säkert. En jordfelsbrytare räddar liv, om något går snett. Då bryter jorfelsbrytaren av elen så att inte människor eller djur skadas om någon maskin plötsligt blir ledande och man skulle råka röra en jordad sak.

Elektriker som kan besiktiga bostaden

Man kan anlita en elektriker som kan gå igenom hela bostaden i jakten på farliga elinstallationer och försäkra bostadsägaren om att elen är säker på alla ställen i huset. Då kan man vara säker på detta och skulle man sedan vilja sälja bostaden kan man påtala det att huset är elsäkrat och besiktigat och att inget är farligt eller på något sätt installerat på fel sätt. Och bostaden är säker och att ingen behöver oroa sig över det alls. Det gör att bostaden blir mer attraktiv på en bostadsmarknad, och själv kan man sova gott om nätterna.

9 Feb 2020