Elbilen vinner mark över hela världen

Det är lätt att tro att elbilen är ett nytt påfund och att Elon Musk kommit ner till vår jord som en slags frälsare som ska få oss alla att köra hans Testa-bilar. Riktigt så är det inte. Faktum är att elbilen funnits i över 100 år och att den haft tider då populariteten ökat och då den nått bottennivåer. Det är också det som varit det problematiska. Att elbilen aldrig kunnat stanna på toppen beror till stort på att utvecklingen hela tiden stannat upp.

Under kristider - världskrig och då oljepriserna nått nya höjder - så har ingenjörer jobbat hårt med att utveckla elbilar. Så fort dessa konflikter löst sig - ja, då har vi återgått till fossila bränslen och där har också fokuset kommit att flyttas från el som drivmedel. Det är sorgligt att se så här i efterhand. I en perfekt värld så hade bensin och diesel redan varit utfasade och vi hade alla haft elbilar.

Det som nu driver på utvecklingen är inget krig, det är ingen svält utan det är hotet från en katastrof som struntar i pass och nationalitet: klimathotet. Agerar vi inte nu så kommer vi inte att ha någon värld kvar att lämna till kommande generationer. Således så får vi lyfta på hatten för herr Musk. Om inte annat för att han visar att det är möjligt att göra snygga, coola, snabba och långtgående elbilar. Det kommer att få de större biltillverkarna att tvingas agera.

Körkort för elbilar?

Troligt är att kommande generationer kommer att köra bilar som drivs av el. Det kommer dock inte att påverka körkortet och hur man tar detta. En elbil körs på samma sätt som en bil med diesel och bensin gör. Du kan alltså fortfarande anmäla sin son/dotter till en intensivkurs i Stockholm och låta dem ta sitt körkort på detta smidiga sätt.

En intensivkurs, ska vi tillägga, som handlar om att komprimera utbildningen och inom loppet av maximalt tretton dagar ha tillskansat sig de kunskaper - teoretiska och praktiska - för att klara av att ta körkort.

En intensivkurs passar de flesta och i synnerhet så ligger en sådan helt rätt i tiden. Vi har sällan tiden som krävs för att lägga på extremt många övningskörningstimmar, på tunga studier och med långa mellanrum mellan varje körtillfälle. En intensivkurs i Stockholm - eller var man nu än må bo - ger en chans att ta körkortet på kortast möjliga tid.

Ett bra val även för äldre personer som saknar körkort. Där är en intensivkurs ofta den enda lösningen. Detta med arbete, familj och annat i åtanke.

När ska du köpa en elbil?

I Sverige har regeringen satt som mål att de fossila bränslena ska vara utfasade 2030. Det är ett vågat mål, men det är definitivt inte omöjligt att uppnå. Det som krävs är en kombination av utvecklade elbilar som inte kostar så extremt mycket pengar. Statliga subventioner kan vara en lösning.

Troligt är dock att utvecklingen kommer att göra att fler elbilar tillverkas och att dessa - precis som med vanliga bilar - kommer att finnas i varierande prisklasser. Att alla inte har råd men en Tesla är förståeligt - men då Hyundai, Nissan och andra billigare biltillverkare kommer igång så kommer det att gå fort. Dessutom så kommer det att skapas en begagnad-marknad också. Det biten är lätt att glömma.

29 May 2018