Dra om el vid tillbyggnad

När man ska bygga till på huset är det mycket att tänka på. Tillbyggnaden ska både vara praktisk och estetiskt tilltalande. Det senare kräver att tillbyggnaden harmonierar och stämmer överens med resten av huset, något som inte alltid är lätt att få till, särskilt inte om huset är gammalt. Det är lätt att tillbyggnader ser klumpiga och malplacerade ut, och bor man i Stockholm är det ganska vanligt att man ser denna typ av feldimensionerade tillbyggnader, eller tillbyggnader som byggts i fel stil mot huset.

När man planerar en tillbyggnad är det lätt att man bara tittar på hur slutresultatet kommer att se ut och att man glömmer de invändiga detaljerna. Systemen för el och VVS måste ju också följa med ut i tillbyggnaden. Det är inte alltid en lätt uppgift, så därför är det viktigt att man väljer en byggfirma som har kompetens även inom dessa områden.

Dra aldrig om fasta installationer själv

Vad gäller el så är det lag på att man inte får utföra fasta installationer själv. Ett elsystem ska dimensioneras efter hur mycket det kommer att användas, och det är viktigt att det görs på ett säkert sätt redan från början, annars blir elen en säkerhetsrisk. Felaktigt dragen el är den vanligaste orsaken till dödsfall i svenska hem år efter år, och det beror på att människor utan elektrikerutbildning ger sig på att utföra fasta installationer.

Se över elen i hela huset

När elen dras m kan man även passa på att förbättra ellösningarna i resten av huset, till exempel att sätta in fler uttag, byta ut strömbrytare mot dimmers, sätta in jordfelsbrytare och mycket annat. Kanske är elsystemet gammalt och skulle må bra av bytas ut helt, mot nya jordade ledningar. I så fall är en tillbyggnad ett utmärkt tillfälle att få säker el i hela huset eftersom elektrikern kan dra om ledningarna medan det pågår mycket annan byggverksamhet i huset.

Anlita byggfirma med egen elektriker

Att ta in en separat elektriker för att fixa elen vid en tillbyggnad är onödigt. Bättre då att välja en byggfirma som har en elektriker anställd. I Stockholm finns många byggfirmor som utför alla moment vid en tillbyggnad, så kallad totalentreprenad. Det innebär att de även har en elektriker anställd, som kan utföra elarbetens på ett säkert och lagligt sätt. Dessutom har de vanligen VVS-installatörer, golvläggare och så klart snickare och målare under samma tak. Om du gör en sökning på Byggfirma Stockholm Totalentreprenad får du upp många exempel på bra byggfirmor som kan hjälpa dig med tillbyggnaden.

Läs mer: https://www.byggfirmastockholm.biz.

9 Mar 2019