Den spännande yrkesgruppen

I tider av hemmafixare finns det vissa moment som kräver auktorisering för att utföras, som exempelvis koppling av el. Vem ska man anlita och vad ska man tänka på när man anlitar en elektriker?

”Varning - hög spänning” står det på skyltar vid järnvägsövergångar. Det innebär inte att där är extra roligt att vara utan det är en beteckning för att elektriciteten har en så pass hög spänningsfaktor att den är farlig för människoliv. Som tur är så används en betydligt lägre spänning i kontakterna som finns i hemmen, men det innebär inte att man ska hantera den nonchalant. Ett litet barn eller en person med dåligt hjärta kan fara mycket illa om el på hemmens 220 volt kommer in i kroppen. Speciellt om man samtidigt råkar stå på något ledande som exempelvis vatten. Därav den mängd filmer där någon dör för att de får något strömförande i badkaret under sitt bad. Men el som når något den inte ska kan även framkalla brand, vilket man kan läsa om i tidningen med jämna mellanrum. Det kan vara på grund av att skadedjur gnagt på ledningen eller så kan det vara någon som inte kopplat den på korrekt vis.

Att välja yrkesbana

Elektriker kan man bli genom att gå en utbildning på gymnasiet, yrkeshögskolan eller någon annan skola som erbjuder denna utbildning. Inom grenen väljer man inriktning hög spänning eller låg spänning. Samt den tredje som är till för elektriker som arbetar inom industri där båda typerna är representerade. Den som väljer att studera till elektriker har oftast haft ett intresse inom området tidigare och det finns till och med ett flertal elektronik-set för barn där man kan lära sig koppla el på ett säkert sätt. Det kan vara fascinerande för såväl barn som vuxna att se hur man genom att fästa ihop två trådar kan få saker att lysa, låta och röra sig.

Hjälp med elen

Om man får problem med elen hemma eller ska installera ny, så kan det vara en idé att börja med att fråga grannar och vänner ifall de har någon elektriker att rekommendera. Annars kan en enkel sökning på internet ge ett flertal elfirmor som finns i närheten. Kontrollera alltid betyg och omnämnanden som de fått och fråga alltid efter f-skattsedel och att få se papper på att de är auktoriserade. Ta också alltid en prisuppgift i förväg för att slippa få en överraskning.

9 Jul 2020