Livsfarligt med felaktigt dragen el

Olyckor sker och att många av dessa kan förhindras är ett faktum som fler önskar att de tagit på ett större allvar. Det vill säga; äger du ett hus i exempelvis Uppsala där du genomfört en renovering av något slag – exempelvis i köket – och där plötsligt en vattenskada uppenbarar sig så kommer detta dels att medföra en hög kostnad och dels kommer det att medföra ångest sprungen ur det faktum att du till en början snålade och inte anlitade en rörmokare.

Kort sagt; de olyckor vi ska titta lite närmare på här handlar om de som kommer av hemmabyggande och där husägare på egen hand genomför olika typer av renoveringar.

Inte värt att snåla in på elen

Ställer man kostnaden för att korrigera problem – exempelvis en vattenskada – mot priset för en rörmokare så är det en väsentlig skillnad och särskilt idag. Det finns en anledning till varför rot-avdraget såg dagens ljus och gjorde ett anlitade av professionell yrkesmän billigare och där du således kan anlita en elektriker i Uppsala, dra av 30% av den totala arbetskostnaden och få summan tillbaka på skatten. Ett perfekt jobb till en bråkdel av priset – varför väljer inte fler att göra så?

Till mångt och mycket så handlar det hela om prestige snarare än snålhet; man vill visa sig kunnig – man överskattar sig själv – och man vill kunna ge sig själv en klapp på axeln. Däri tror vi förklaringen ligger och visst; inom vissa renoveringar finns det ett värde i att själv hålla i hammaren – men i vissa fall kan det bli rent förödande konsekvenser och där till och med livet kan sättas på spel.

Felaktigt dragen el är livsfarlig

De flesta bränder i Sverige kommer av så kallad ful-el och där privatpersoner dragit el på egen hand; bränder som vid tur enbart drabbar egendom – men som tyvärr även kan medföra livsfaror. Här måste man veta att en elektriker – en behörig elektriker; viktigt! – alltid ska närvara.

Oavsett om du ska koppla in golvvärme, sätta spotlights i badrummet i Sollentuna eller koppla in en tvätt maskin så ska en elektriker vara närvarande. Det finns inga ursäkter och anlitar man inte en elektriker så bryter man faktiskt mot lagen – ett faktum som få är medvetna om.

Rådet är att så fort ett projekt involverar vatten så bör en rörmokare anlitas och så fort det involverar el så måste en elektriker närvara. Detta oavsett vart i Sverige man bor – Uppsala, Västerås eller Kiruna spelar ingen roll.

4 Nov 2016