Blogg

Hur hittar jag en elektriker i Uppsala?

23 jul 2017

Uppsala har ett stort utbud av olika affärer och har- trots sin realitivt korta distans till Stockholm – ett väldigt bra affärsklimat. Många branscher ser därför att man gärna har sin bas i just Uppsala medan man kanske ändå tar på sig jobb i de större städerna i närområdet, främst Stockholm.. Det här gör att exempelvis en elektriker i Uppsala har flera städer där han kan lämna offerter på jobb – detta ställt mot en elektriker i Stockholm som i de allra flesta fall enbart ser just den stad där de har sin bas som potentiell arbetsplats. Man kan alltså säga att en elektriker – eller någon annan typ av hantverkare – i Uppsala har skaffat sig ett litet försprång jämfört med sina konkurrenter.

Hur detta försprång ter sig är ganska lätt att förstå då denne elektriker ofta betalar betydligt mindre i hyra för sin lokal i Uppsala än vad det skulle kosta i exempelvis Stockholm och därför har han också råd att lägga sig lite lägre rent prismässigt och därför vara intressant för kunderna. Som sagt – avståndet till Stockholm är inte långt och den rena kostnaden för bensin blir därför inte heller påtaglig då denna elektriker – eller snickare – lämnar in sina offerter.

Hur påverkar då detta själva näringslivet i Uppsala? Ja, inte alls egentligen. En elektriker utför ju fortfarande de allra flesta av sina jobb i just Uppsala samtidigt som han bor kvar i staden och därmed gynnar handeln genom matinköp och annat. Det är därför Uppsala fortfarande blommar och lever upp – man har utnyttjat denna korta distans till Stockholm och gjort den till en fördel snarare än en nackdel. Här gäller det inte bara elektriker i Uppsala utan egentligen alla yrken där man ser pendlingen som en sak som kan vara positivt.

Hur mycket kostar en elektriker i Uppsala?

Man ska dock veta att en elektriker i Uppsala naturligtvis inte är gratis – taxan ligger ungefär på samma nivå som den gör i övriga Sveriges mindre städer. Man är alltså lite billigare än i Stockholm, Göteborg och Malmö men naturligtvis beror ju denna kostand även på vad för slags jobb som måste utföras också. Det finns ju större arbeten även i Uppsala där en elektriker helt enkelt måste ta mer betalt – men så är det ju egentligen i alla städer. Närheten till Stockholm gör dock att en elektrikers jobb i Uppsala kan bli lite säsongsbetonat och där man har flest jobb under vår och sommar – åtminstone då i själva staden, och vi bortser här från jobb i Stockholm.

Anledningen till detta är att många personer i Stockholm har sina sommarbostäder just i Uppsalatrakten och att man därför under just denna period måste ha mer hjälp av exempelvis elektriker, snickare och målare. Det behöver helt enkelt underhållas då dessa sommarhus ofta står tomma under vintern och här kan man alltså då se att en elektriker i Uppsala jobbar mycket på hemmaplan.

Välj en elektriker för säkerhetens skull

13 jan 2017

Äntligen hemma, Hem ljuva hem, Allt oelektrikerm hemmet, Sköna hem och Arga snickaren. Varje vecka överöses vi med magasin i både tidningar och tv om hur vi kan fixa och trixa så att våra hem blir bättre, snyggare och trevligare att bo i.

Knappast någon har väl missat Ernst Kirchsteigers sommarfix, Lulu Carters inredningstips eller Martin Timells småkäbbel med Björn Christiernsson och Elsa Billgrens härligt yviga inredningsfilosofi. Mycket går att göra själv för att förbättra hemmet. Till och med väggar kan rivas bara du har koll på planritningen och inte ger dig på en bärande konstruktion. Men det finns en sak du aldrig ska ge dig på som amatör och det är elen i ditt hem.

Säkerhet som inte går att tumma på

Du som följt tv-serien Arga snickaren vet säkert att det inte finns något som gör programledaren Anders Öfvergård så arg som när hemmapåtande män (och kvinnor också för den delen) själva dragit elkablar och ledningar i ett hus. Har de dessutom barn i huset ser Öfvergård rött. Inte så konstigt. El som installerats på fel sätt är en dödsfälla. I dag ser amatören sällan problem med el, det är lätt att tro att säkringsskåp, ledningar och kontakter är något som vem som helst kan klara. Men inget kan vara mer fel. Ska du dra om el, jorda gamla elledningar eller på annat sätt ändra elektriciteten i ett hem - anlita en riktig elektriker. El-jobb är till bara för fackmannamässigt utbildade yrkespersoner!

Elfel i en fastighet är ett av de allvarligaste orsakerna till bränder i Sverige. Om alla installerade sin el med hjälp av en professionell elektriker skulle bränder kunna förebyggas, hem räddas och familjer slippa se sina bostäder förstörda.

Jordad el en självklarhet

I ett modernt hem är elen i dag jordad. Jordade kontakter i hela huset eller lägenheten. Men det finns fortfarande fastigheter, privata hem och fritidshus som går runt på äldre elinstallationer. Till dig som bor så finns ett gott råd - modernisera din el! Det är mycket säkrare att leva i ett hus med jordad el.

Många tycker kanske att det är charmigt med gamla bakelitkontakter och synlig kulo. Det är tidstypiska element i en inredning. Inget fel i det. Men i dag finns flera nyproducerade kopior av bakelit och kulo i modern tappning som är estetiskt helt i nivå med de klassiska formerna och färgerna.

Välj bort de osäkra korten

Det finns ingen försvarbar anledning att spela vidare på de gamla osäkra korten. Det måste finnas gränser för hur nostalgisk man får vara. I slutänden handlar det om att ha en elektricitet som inte är farlig för människorna som ska vistas i byggnaden men faktiskt också för byggnaden själv. Det är lätt att tro att man är snäll med huset utifrån ett kulturvårdande perspektiv. Men när det finns goda alternativ som estetiskt motsvarar tidigare epokers design - vad är då poängen att utsätta ett hus för riskabel el? Att boka en elektriker som drar säker el på ett fackmannamässigt sätt är verkligen kulturvård.

Renovera gärna - men ta hjälp av en elektriker

9 jan 2017

Det finns två stycken områden i Sverige som växer så att det knakar. Först och främst så har vi Stockholm och hela Stor-Stockholm där inflyttningen i det närmaste börjar närma sig en absurd nivå. Det sägs att ungefär en befolkning motsvarande Skellefteås årligen flyttar till Stockholm – något som ställer enorma krav på infrastruktur och på att komma igång – på allvar – med byggnationer av nya bostäder. Här måste någonting hända; den nuvarande – och kommande! – situationen är orimlig i Stockholm.

Fullt lika illa är det inte i den andra regionen i Sverige där inflyttningen är stor. Öresundsregionen. Att just detta område är attraktivt är i sak inte så konstigt då det, så att säga, öppnar upp dörrarna mot kontinenten och att man därigenom som företag får helt andra möjligheter att etablera kontakter. Och då dessutom städerna i området är väldigt vackra, inbjudande och fulla av puls så är det ytterligare starka argument till varför Öresundsregionen växer.

Dock; även här finns problem – men dessa rör mer de personer som A) fått tag på en bostad och som B) vill renovera in sig i dessa. Vi tänkte titta lite närmare på renoveringar och på hur man ska tänka. Felet som många idag gör är att man inte tar någon som helst hjälp; man läser på lite om renoveringstips på internet och helt plötsligt så har man blivit lite av en expert. Riktigt så enkelt är det inte. Vi har regler och lagar att följa och vissa områden får man helt enkelt inte sköta; andra områden bör man inte sköta – förstår ni skillnaden?

Vi förklarar denna genom att säga att du precis köpt ett hus i Helsingborg och där du – som många andra – vill förändra, renovera och sätta din egen prägel på bostaden. Något som du primärt vill göra i badrummet då detta rum dels är slitet och dels också är ett rum som du tycker är viktigt att ha fräscht och i sin stil. Frågan här ser ut som följer: vad får du göra i badrummet i Helsingborg?

 

Du får göra: i stort sett allt. Du kan riva ut dit gamla badrum, du får dra vatten, du får koppla in avlopp, du får sätta upp badrumsskåp, du får sätta kakel och sätta toaletten på plats.

Vad bör du ta hjälp med? En knäckfråga i varje renovering är att man ställer sig frågan om vad man riskerar vid ett misslyckande. Vid en badrumsrenovering så kommer vatten att vara ett naturligt element och skadorna som detta kan föra med sig kan både vara svåra och dyra att korrigera. Vi skulle således säga att du bör kontakta en rörmokare och en plattsättare i Helsingborg – helt av den anledningen att du vill undvika framtida vattenskador.

Vad måste du ta hjälp med: du måste kontakta en elektriker i Helsingborg, det kommer du inte ifrån. Ska du exempelvis sätta spotlights i taket – en elektriker. Ska du installera golvvärme – en elektriker. Och: det måste handla om en behörig elektriker också. Felet många gör är att man tar för lätt på farorna som finns vid hantering av elektricitet och att man de facto kan dö av det. Dessutom: hur ser det ut rent försäkringsmässigt om elen i ditt badrum i Helsingborg är dragen av dig och inte av en elektriker? Vad händer om det börjar brinna?

Kort sagt: renoveringar uppmuntras (vi förstår att man vill komma på plats och skapa sitt eget drömhem), men de måste ske på ett fackmannamässigt sätt. Att vi här valde Helsingborg beror på att det finns en god chans att någon av alla personer som flyttar dit kommer att ignorera farorna med elektricitet och strunta i att anlita en behörig elektriker. Vårt mål är att upplysa och genom denna text försöka förhindra detta.

 

Livsfarligt med felaktigt dragen el

4 nov 2016

Olyckor sker och att många av dessa kan förhindras är ett faktum som fler önskar att de tagit på ett större allvar. Det vill säga; äger du ett hus i exempelvis Uppsala där du genomfört en renovering av något slag – exempelvis i köket – och där plötsligt en vattenskada uppenbarar sig så kommer detta dels att medföra en hög kostnad och dels kommer det att medföra ångest sprungen ur det faktum att du till en början snålade och inte anlitade en rörmokare.

Kort sagt; de olyckor vi ska titta lite närmare på här handlar om de som kommer av hemmabyggande och där husägare på egen hand genomför olika typer av renoveringar.

Inte värt att snåla in på elen

Ställer man kostnaden för att korrigera problem – exempelvis en vattenskada – mot priset för en rörmokare så är det en väsentlig skillnad och särskilt idag. Det finns en anledning till varför rot-avdraget såg dagens ljus och gjorde ett anlitade av professionell yrkesmän billigare och där du således kan anlita en elektriker i Uppsala, dra av 30% av den totala arbetskostnaden och få summan tillbaka på skatten. Ett perfekt jobb till en bråkdel av priset – varför väljer inte fler att göra så?

Till mångt och mycket så handlar det hela om prestige snarare än snålhet; man vill visa sig kunnig – man överskattar sig själv – och man vill kunna ge sig själv en klapp på axeln. Däri tror vi förklaringen ligger och visst; inom vissa renoveringar finns det ett värde i att själv hålla i hammaren – men i vissa fall kan det bli rent förödande konsekvenser och där till och med livet kan sättas på spel.

Felaktigt dragen el är livsfarlig

De flesta bränder i Sverige kommer av så kallad ful-el och där privatpersoner dragit el på egen hand; bränder som vid tur enbart drabbar egendom – men som tyvärr även kan medföra livsfaror. Här måste man veta att en elektriker – en behörig elektriker; viktigt! – alltid ska närvara.

Oavsett om du ska koppla in golvvärme, sätta spotlights i badrummet i Sollentuna eller koppla in en tvätt maskin så ska en elektriker vara närvarande. Det finns inga ursäkter och anlitar man inte en elektriker så bryter man faktiskt mot lagen – ett faktum som få är medvetna om.

Rådet är att så fort ett projekt involverar vatten så bör en rörmokare anlitas och så fort det involverar el så måste en elektriker närvara. Detta oavsett vart i Sverige man bor – Uppsala, Västerås eller Kiruna spelar ingen roll.

Ta inte risker med el när du renoverar

17 okt 2016

I Sveriges större städer råder en het bostadsmarknad, långt ifrån bara i Stockholm. Även i mellansvenska städer som Norrköping, Karlstad och Eskilstuna är de bästa adresserna ganska heta objekt. Många personer renoverar innan en försäljning och då man vet att exempelvis ett nykaklat badrum - komplett med golvvärme, tvättmaskin och enligt modernt snitt – kan innebära en avsevärd skillnad i pris. En ren och skär investering, helt enkelt.

Likväl så sker renoveringar av den motsatta orsaken. En person kanske köper en bostad och vill vid inflyttning sätta sin egen prägel på denna; något som allt som ofta sker genom en renovering av något slag.

Hitta rätt elektriker i Norrköping

Att det dessutom blivit billigare att renovera under senare år har naturligtvis också bidragit till ökningen. Att vi svenskar numera kan anlita en elektriker, en snickare, en rörmokare eller exempelvis en målare – och dra av 305 av det totala arbetskostnaden på vår deklaration och få summan tillbaka på skatten är något som gjort det hela betydligt mer prisvärt. Rot-avdraget – som det kallas – är således en klart bidragande effekt till varför renoveringar ökat i stora delar av landet

Oavsett anledning till en sådan så tänkte vi komma med en liten uppmaning: se till att den yrkesman du anlitar gör jobbet på ett korrekt sätt. Det finns en baksida av Rot-avdraget och detta är att fler fuskjobb uppdagas. Det finns fler företag – en markant ökning av nystartade sådana kom som en följd av Rot-avdragets intåg – och därmed så finns det också en väldigt varierande kvalitet.

Kontrollera referenser ordentligt

Kort och gott: ska du renovera och anlita exempelvis en elektriker i Vasastan så bör du ha lite på fötterna och inte anlita en första bästa som erbjuder sina tjänster. Av fler än ett skäl. Väljer du den första bästa elektriker som lämnar en offert så riskerar du att betala väldigt mycket mer pengar och du riskerar ett riktig fuskjobb; något som du definitivt inte vill riskera då det kommer till en elektriker.

En nyckel här är att du använder ditt sunda förnuft – undvik den absolut billigaste elektriker som erbjuder sina tjänster – och att du även ser till att exempelvis ringa tidigare kunder, där du ber om behörighet (artigt naturligtvis) samt kräver garanti på jobbet. Elektriker och Norrköping kan här bytas ut mot vilken yrkesgrupp inom rot-avdraget som helst och vilken stad i Sverige som helst.

Bergvärme – för lägre kostnader och grönare energi

10 okt 2016

Att använda sig av bergvärme som energikälla är något som många husägare drömmer om. Det är bara att kolla på hur många som aktivt söker efter detta vid olika husvisningar och som i en större utsträckning väljer – och är beredda att betala mer för – hus som har bergvärme installerat snarare än hus som har någon annan energikälla. Ett klokt val, enligt oss.

Det finns nämligen väldigt många fördelar med just bergvärme och en av de absolut största – som gynnar oss alla – är att man får så kallad grön energi. Bergvärme är – här kommer vi att förenkla – nämligen energi från solen som lagrats i berggrunden och det innebär att man tar tillvara på resurser som redan finns. En väg som obönhörligt leder till en renare miljö som gynnar oss alla.

Många fördelar med bergvärme

Detta sett ur ett stort perspektiv; men ser man bergvärme på ett mer egoistisk sätt så finns det även där flertalet fördelar. Det vill säga; det finns trots allt en anledning till att så många aktivt söker efter just denna lösning och miljön å sido här; de flesta vill tjäna pengar och väljer därav det här alternativet. Hur kan man då spara pengar och vilka andra fördelar finns? Vi räknar upp dessa i form av punkter:

• Det ger bättre ekonomi. Genom att installera bergvärme så kan en familj* sänka sina energikostnader med upp till 80% årligen och dessutom så är detta konsekvent. Det vill säga, kostnaden kommer att ligga på ungefär samma nivå och det gör att man på ett lättare sätt kan planera sin ekonomi. Bäst effekt ger bergvärme om en familj förbrukar mycket värme.

• Liten plats och minimal åverkan. En bergvärmepump har storleken av ett kylskåp och den ska placeras i anslutning till det befintliga vattenburna värmesystemet. Borrningen efter bergvärme är även den fördelaktig då hålet endast mäter 15 cm i diameter och att det således inte krävs någon stor tomt för att installera energisystemet. Något som gör att det passar fler villa- och husägare. Med viss reservation dock: du måste dels ha förutsättningar på din tomt rent geologiskt och dels också ha plats för de maskiner som krävs för borrningen i fråga.

• Minimalt underhåll: köper man en bra värmepump så kan kan man räkna med att denna är i stort sett självgående och där inget underhåll egentligen krävs. Andra lösningar kräver ofta årligt underhåll och tekniskt kunnande; en bergvärmepump – förutsatt att man väljer en bra sådan – sköter sig själv. Med rätt installation så klart.

• Sommar/vinter. Då energiförbrukningen brukar vara lägre under sommaren så kan bergvärmepumpar idag spara på energi och istället för värme ge kyla under de varmaste dagarna. Du får således en jämn, behaglig temperatur inomhus under hela året.

Installationen en stor kostnad

Nackdelar? Som med allt så finns det även gällande bergvärme vissa nackdelar (annars skulle alla ha detta alternativ som energikälla). Vi tittar närmare på några av dessa:

•Hög installationskostnad. Enkelheten vid installation till trots (att det krävs liten yta och att det går relativt fort) så kostar det en hel del att borra. Någonstans mellan 80-150.000 kronor får man räkna med och allt beror på hur djupt man måste borra. Här ska man dock vara medveten om att denna höga kostnad hela tiden kan räknas mot det man sparar in i årliga, sänkta energikostnader. Men, visst är det en hög summa att betala. Det går att söka bidrag hos kommunen och rot-avdraget går att använda, det ska vi även tillägga gällande kostnaden.

•Hög volym. Bergvärmepumpar tenderar att låta ganska mycket – ett brummande, irriterande ljud – och det gör att många husägare avstår. Dagens pumpar låter dock mindre och rekommenderat är att man försöker hitta ett utrymme där ljudet dämpas; lämpligen i ett pannrum eller i källaren.

• Känslig för störningar. Att en bergvärmepump är underhållsfri (i stort sätt) gör inte att den inte kan utsättas för olika typer av störningar. Ett längre el-avbrott är ett typiskt exempel på en sådan störning; och det kräver ofta en mer ingående service då ett sådant inträffar. En elektriker krävs för denna service då tekniken i en bergvärmepump är väldigt avancerad.

Säker el i badrummet för hela familjen

21 sep 2016

Den som ska dra el i hemmet bör vara både kunnig och klok. Alla som helst åtgärder där elektricitet är inblandad kräver försiktighet!

Enklare eljobb kan den boende göra själv med rätt kunskap, men i de flesta fall behövs en riktig elinstallatör. El i bad- och duschrum ska alltid installeras av en riktig elektriker. Du som privatperson har ansvar för att elen i ditt hem är installerad på ett korrekt sätt (elapparater ska också användas på ett riktigt sätt).

Du får aldrig göra några installationer på egen hand som privatperson i dusch- och badutrymmen, till exempel i samband med en badrumsrenovering. Det hänger ihop med att riskerna för olyckor med el i fuktiga och våta utrymmen är större än i andra utrymmen. För att undvika olyckor, särskilt de med dödlig utgång, är det alltså bara behöriga elektriker som får göra elinstallationer i den här typen av rum. De material som elektrikern använder ska också uppfylla speciella krav på säkerhet för att installationen ska anses som korrekt.

Jordfelsbrytare viktigt skydd

Förr var det helt förbjudet att ha vanliga eluttag på till exempel väggen i ett badrum eller i ett utrymme för dusch. I dag är det möjligt att sätta upp ett vanligt vägguttag för 230 volt förutsatt att uttaget är skyddsjordat och har skydd genom en så kallad jordfelsbrytare.

Uttaget får bara sättas upp på särskilda platser i ett duschrum eller badrum. Återigen måste det vara en behörig elektriker som installerar sådana uttag, en behörig elinstallatör vet förstås var i badrummet du har rätt att placera ut olika sorters uttag.

Dra aldrig in en skarvsladd i badrummet för att till exempel lyssna på radio eller ladda din mobiltelefon medan du duschar! Alla saker som behöver el måste vara anpassade för att klara av fukten i badrum och duschrum. En vanlig skarvsladd är inte det, och kan bidra till en olycka om du använder den.

Låt barnen vara med

Rakapparatens uttag ska användas till rakapparater och inget annat. Det finns ibland fler sorters uttag som bara är gjorda för ett specifikt ändamål, håll dig då till det och stoppa inte in vilken sladd som helst i den typen av uttag.

Du som har barn bör berätta för dem om det här så att de inte till exempel stoppar in laddaren till sin iPad eller mobil i rakapparatens uttag. Det är självklart viktigt att barn förstår att de inte kan ligga i badet och titta surfa på sin padda medan den laddas! Gå gärna igenom badrummets el med barnen och förklara vad som funkar var - och vad som inte funkar! Det är ett bra sätt att undvika olyckor.

Mydnigheten Elsäkerhetsverket har hand om säkerhetsfrågor på elområdet och på dess hemsida finns mer att läsa om el i hemmet för hela familjen.


Från den 1 juli 2017 ska Elsäkerhetsverket utöka sitt ansvarsområde och ha ett register över elinstallationsföretag och utöva tillsynsansvar över företag i branschen.

Tips för att sänka elkostnaderna

13 jul 2016

Elkostnaderna kan ofta tyckas vara en lite för stor del av husets driftkostnader. Vill man spara pengar – och samtidigt vara snäll mot miljön – finns det en hel del olika sätt att reducera sin energiförbrukning på. I den här texten kommer ett par tips:

Värmepump

En luftvärmepump är idag – och kommer troligtvis förbli ett långt tag framöver – nummer 1 när det kommer till att sänka sina energikostnader. Under de bästa av förhållanden (bland annat öppen planlösning och en uteluft som inte understiger 20 minus), kan en bra värmepump omvandla en kWh till 5 – 6 kWh. En värmepump är därför mer aktuellt för någon i t.ex. Stockholm eller Göteborg än i norra Sverige.

En luftvärmepump fungerar som ett kylskåp, fast tvärtom. Den processar kall uteluft och pumpar sedan in varm luft direkt i huset. Tänk på att utomhusdelen dock kan bullra en del – något framförallt stockholmarna och göteborgarna bör vara försiktiga med. Detta eftersom storstäderna är mer tätbefolkade och att grannar därmed kan störas.

Solenergi

Solenergi har kanske inte fått sitt absoluta genombrott ännu, men det tycks bara bli mer och mer populärt. Många nya alternativ dyker upp på marknaden och de tycks bara bli snyggare och snyggare. Idag finns det solpaneler med ett ganska exklusivt utseende som kan smycka ut huset – samtidigt som det är miljövänligt, energisnålt och ekonomiskt.

En fördel med solenergi är också att man kan sälja ett eventuellt elöverskott.

Tips: På Stockholm stads hemsida finns en så kallad solkarta som mäter potentialen för solenergi - Stockholm.se/stockholmssolkarta – fråga din kommun om liknande uppgifter om du går i tankarna om att skaffa solpaneler.

Vardagstips

Det är hur vi förbrukar elen i vardagen som ger oss den slutliga summan så småningom. Det finns därför en hel del grejer att tänka på, bland annat:

  • Skaffa lågenergilampor – På kort sikt är de dyrare, då priset per lampa är lite högre än i vanliga fall. På längre sikt sparar man dock en hel del pengar eftersom de både kräver mindre energi samt att de räcker längre. En nackdel med detta kan dock vara att de inte riktigt avger samma typ av varma ljus som de klassiska glödlamporna gör.
  • Hängtorka tvätten – Om du har tid – hängtorka tvätten istället för att använda torktumlaren. Tänk också på att alltid köra så fulla maskiner som möjligt för att spara på energin. Om du använder centrifug och torkskåp, se då till att använda den förstnämnda ofta så att torkskåpet inte behöver vara på så länge.
  • Rätt temperatur på kyl och frys – De rätta temperaturerna för en kyl och frys är 4 grader respektive 18 minusgrader. Ju lägre grader – desto högre energiförbrukning. En minskad grad ökar som regel energiförbrukningen med hela 5 procent. Se därför till att alltid ha rätt temperaturer på kylen och frysen. Tänk också på att en full frys drar mindre energi än en tom.

Bästa elektrikern för jourjobb i Stockholm är….

20 jun 2016

Det ska direkt sägas att något tydligt svar på rubriken på denna artikel inte kommer att ges. Orsaken är helt enkelt att man inte kan tydligt säga vilket tjänsteföretag som är bäst. Detta eftersom kunderna kan prioritera olika faktorer i val av elektriker. Men samtidigt finns det några saker man kan titta på lite extra. Att ha journummer uppskrivet till en bra elektriker i Stockholm är något som starkt rekommenderas. Detsamma gäller nummer till andra hantverksyrken. När vattnet sprutar, elen har försvunnit eller dörren inte går att stänga – då är det bra nå dessa jourföretag snabbt.

En sak att titta på i val av elektriker är vad de menar med jour. Det finns ett flertal elektriker i Stockholm som skriver ut på sin hemsida att de har ”jour”. Men något tydligt begrepp är detta inte. Det syns bara man jämför några av dessa företag. Ett företag har jour på helger. Med andra ord att de åker ut på akutjobb på helger om så behövs. I annat fall går det inte att få hjälp av företaget på helger.

En av Stockholms större elektrikerfirmor har valt att ha jour dygnet runt vilket självklart är en betydligt större fördel. De skriver även på sin hemsida att ”vi är i regel på plats inom 1 timme”. Inget som de garantera alltså men ett tydligt mål som de oftast når upp till.

Sen finns det de nischade elektrikerna som specialiserat sig just på jourarbete. Överlag är de dyrare men samtidigt finns en stor fördel att ha kontrakt med ett sådant företag. Detta eftersom de lovar att vara på plats inom en timme, eller annan tidsbegränsning. De kan även ta ansvar för att bevaka olika system och får därmed automatiskt larm om dessa inte fungerar som de ska. Därmed kan man lämna över en del driftssäkerheten till företaget. Dessa specialföretag finns däremot nästan enbart i storstadsregionerna (Stockholm, Malmö, Göteborg). På mindre orter finns helt enkelt underlag för elektriker med enbart fokus på snabba och specialsydda tjänster.

En annan faktor att ta hänsyn till är var i staden som företaget är beläget. Vill man ha snabb service (det är ju det som jour handlar om) kan det vara en stor fördel att söka upp en elektriker som är belägen i den del av Stockholm som man själv bor i. Att ta sig genom hela Stockholm klockan 16 på en eftermiddag är knappast något som sker fort. Har du elektrikern på andra sidan stan så kan det alltså ta en bra stund innan de har kommit fram.